Noćnjak 2013. u Tučepima i Gradcu

15. međunarodna manifestacija maslinara i uljara

Zadružni savez Dalmacije organizirao je u Tučepima i Gradcu „Noćnjak 2013.“, a manifestacija (već 15. po redu) otpočela je 14. ožujka u hotelu Alga i traje do 17. ožujka uz studijsko putovanje sutra u Gradcu

 U hotelu Alga u Tučepima 14. ožujka počela je 15. međunarodna manifestacija maslinara i uljara koju je organizirao Zadružni savez  zadrugara Dalmacije. U spomen na ‘Noćnjak 2013.’ u Tučepima je ispred hotela Alga župan Ante Sanader – koji je  (kao izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića), manifestaciju i otvorio – zasadio  je maslinu. Kako je kiša  padala, a okolo sve vrsni maslinari, nema sumnje da će se primiti vrlo brzo. Prvog dana manifestacije, koju je organizirao Zadružni savez Dalmacije, uz pokroviteljstvo predsjednika RH, te uz ministarstva poljoprivrede, poduzetništva, turizma, HBOR-a, Županije, HGK i Hrvatski savez zadruga, uručena su osobna i kolektivna priznanja ‘Noćnjak 2013.’

Općina Gradac diči se što su čak četiri nagrade na njezinu terenu.

Danilu Radeliću iz Gradca uručeno je međunarodno priznanje  „Cavaliere Olio d’oliva“, uzorni maslinari Josip Alač  iz Drvenika  te Joško Veža iz Brista dobitnici su  priznanja „Joško Niskota“, a priznanje Zlatna amfora Noćnjaka  pripala je Općini Gradac i uručena je načelniku Ivanu Kosoviću.

Poljoprivredna zadruga Vodnjan osvojila je priznanje kao najbolja uljarska zadruga  2012.

Za životno djelo u maslinarstvu priznanje „Pavle Bakarić“ pripalo je Gordani Dragun, a priznanje za životno djelo u uljarstvu „Branko Škarica“ Oliveri Koprivnjak. Zlatno pero Noćnjaka, koji se održava već 15. put, je Radio Dalmacija Split.

Prvog dana Noćnjaka 2013., kojem su domaćini općine Tučepi i Gradac, sa svojim turističkim zajednicama, u hotelu Alga upriličen je još i sajam opreme alata i repromaterijala za maslinarstvo i uljarstvo, ‘olio-bar’ uz vođene degustacije i prezentacije maslinovih ulja, izložbe maslinovih ulja, a bilo je štandova s prezentacijom raznih proizvoda od masline, ali također i sira i dobrih vina. Izlagača je bilo iz cijele Hrvatske, iz Crne Gore i  Italije.

Nakon svečanoga otvaranja, koje je uljepšala klapa Marina iz Tučepi i pozdravnih riječi organizatora i domaćina, organizirana je i radionica „Mala škola kušanja maslinovih ulja“.

Danas se održava sabor maslinara i uljara te u 15 sati znanstveno- stručni skup o maslinarstvu i uljarstvu – ‘Olio gastro show’ i okrugli stol o zadrugarstvu.

U subotu je na programu studijski obilazak u Gradcu uz praktično maslinarstvo, a po povratku u Tučepi je stručni skup Poljoprivredne savjetodavne službe te svečano uručivanje priznanja za kvalitetu i izgled proizvoda, odnosno proglašenje šampiona Noćnjak 2013., a nakon toga je svečani bal šampiona. U nedjelju je na programu posjet svetištu Vepric i misa za pokojne maslinare i uljare.

  • piše i snimila Janja Glučina
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh