Tučepski Jadran za zlatnu obljetnicu: Od monografije do utakmice s Hajdukom

Tučepski Jadran za zlatnu obljetnicu: Od monografije do utakmice s Hajdukom
Sada već davne 1967. godine osnovan je Nogometni klub Jadran iz Tučepi, a povodom ove zlatne obljetnice klub je izdao monografiju pod naslovom ’50 godina Jadrana Tučepi’. Autor monografije je Jurica Gizdić, a glavni i odgovorni urednik Čedomil Šimić. Dika i ponos Tučepi osnovan je 10. lipnja 1967. godine u restoranu Veza u Gornjim Tučepima, a to je odluka kod Tučepljana izazvala pravo oduševljenje.

Više je čimbenika utjecalo na to da se baš tada dogodila odluka o osnivanju Jadrana. Prvo i najvažnije je bilo postajanje balunu privrženih i neupitno za nogomet nadarenih mladića. Drugo je bila odluka Sportskog centra Makarska da dozvoli Jadranu treniranje i odigravanje utakmica na svojim terenima jer u Tučepima nije bilo igrališta. Treća je bila spremnost hotelskog poduzeća Jadran Tučepi da klubu ustupi autobus za prijevoz na gostujuće utakmice.

Na osnivačkoj skupštini održanoj u bivšoj crkvenoj kući na Vezi izabrano je prvo čelništvo kluba: Mate Visković izabran je za predsjednika kluba, za potpredsjednika Ivan Luketina, za tajnika Branko Bušelić, a za blagajnika Petar Brbić. Prvu utakmicu pod imenom Jadran klub je odigrao na pomoćnom igralištu Zmaja u Makarskoj 2. srpnja 1967. godine protiv momčadi Podgore koja je pobijeđena s 3:2. Strijelac prvog službenog pogotka za Jadran bio je Ante-Tonći Šimić na utakmici protiv Seljaka. Jadran je prvih godina igrao u Grupnom prvenstvu Splitskog nogometnog podsaveza. Nakon toga nastupao je u Dalmatinskoj nogometnoj ligi te nogometnom savezu Općine Split. U sezoni 1990/1 Jadran je osvojio naslov Dalmatinske nogometne lige i plasirao se u Treću HNL. Najveći rang u kojem je Jadran igrao bila je Druga HNL, Tučepljani su nastupili tri sezone (1994./95., 1995./96., 1996./97.) u drugom nogometnom rangu. Danas je Jadran stabilan član 1. ŽNL ŽSD, a pored seniora u klubu trenira i igra velik broj mladih nogometaša. Velikim uspjehom Jadrana može se smatrati izgradnja igrališta čija je izgradnja završena 1982. godine, a i danas nosi naziv Slatina. Gost na otvaranju bio je tadašnji prvoligaš Velež.

Jure Bušelić odigrao je najviše utakmica za Jadran (376), dok je Zdenko Grbavac najbolji strijelac u povijesti kluba sa 108 postignutih pogodaka. Na svečanosti u restoranu Veza sadašnji predsjednik Jadrana Nikša Visković je naglasio da je ovo velik i važan događaj za klub, koji je jako dobro prihvaćen kako kod klubova tako i Nogometnog saveza ŽSD. Prvi zadatak kluba je pravilan odgoj i razvoj mladih igrača, te kako iz gotovo svake kuće u Tučepima netko igrao ili bio u Upravi Jadrana. Gosti na svečanosti bili su Mijo Pašalić, član Izvršnog odbora NSŽSD, načelnik općine Tučepi Ante Čobrnić, Jurica Gizdić kao predstavnik Hajduka, Sretan Glavičić predsjednik Zmaja te Ivo Sikavica ispred Uranije iz Baške Vode. Goste su zabavljali klapa Srdela koja također slavi pedeset godina djelovanja, te Roso bend. Proslava će kulminirati u kolovozu kada će prijateljsku utakmicu s Jadranom odigrati Hajduk koji je Tučepljanima najdraži gost.

 

 

 

J. Kovačević /arhiva MP

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh