Pročelnik Dražen Kuzmanić i savjetnica za kulturu Sandra Vranješ o ovogodišnjem Makarskom kulturnom ljetu: Klapske pjesme i koncerti oživjet će gradske ulice i trgove

Pročelnik Dražen Kuzmanić i savjetnica za kulturu Sandra Vranješ o ovogodišnjem Makarskom kulturnom ljetu: Klapske pjesme i koncerti oživjet će gradske ulice i trgove
Tek nas nekoliko sati dijeli od svečanog podizanja zastave Makarskog kulturnog ljeta 2017., kulturno-zabavne manifestacija s kojom Makarska živi već 23. godinu.

- Više od stotinu priredbi, program koji će trajati od 30. lipnja sve do 20. rujna, ali i ‘povratak’ klapske pjesme na gradske trgove i ulice su ono po čemu će ovogodišnje Makarsko kulturno ljeto biti prepoznatljivo – najavljuje Dražen Kuzmanić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Makarske. Podsjeća da je programske smjernice odredio Organizacijski odbor Makarskog kulturnog ljeta, a koji su uz njega činili Ivan Srzić, Josip Karamatić, Miroslav Družianić, Tonči Lalić i Sandra Vranješ. Program je završen u ožujku, a zeleno svjetlo za objavu gradonačelnik je dao početkom svibnja. Tako ove godine Makarsko kulturno ljeto ima jedinstven program, bez festivalskog dijela, nema umjetničkog ravnatelja kao niti nagrada.

- Makarsko kulturno ljeto večeras započinje koncertom klape Cambi, a što je znak da smo osluhnuli glas naše publike, i klapskoj pjesmi dali veliki značaj tijekom trajanja cijele manifestacije. Time dajemo do znanja našoj publici i gostima da njegujemo tradiciju i da smo mediteranska zemlja. Reakcije građana po objavi programa su izvrsne. Učinit ćemo sve da i sama realizacija bude na istom nivou. Ove godine više nego do sada program će se odvijati po trgovima i ulicama, stoga se nadamo da će Makarsko kulturno ljeto ispuniti velika očekivanja publike domaće i strane v- ističe pročelnik Kuzmanić, uz napomenu da će koncerte održati i velika glazbena imena poput Gibonija, Massima, Zdenke Kovačiček, Đanija Stipaničeva, Big benda Gradske glazbe Makarska, a 5. kolovoza će nastupiti Parni valjak.

- Uložili smo puno truda, prihvatili prijedloge, i nadamo se da će publika Makarskog kulturnog ljeta biti zadovoljna – naglašava Dražen Kuzmanić.

Dok je Odbor Makarskog kulturnog ljeta osmislio program za operativni dio je zadužen Odjel za društvene djelatnosti Grada Makarske. Savjetnica za kulturu u Odjelu za društvene djelatnosti Sandra Vranješ podsjeća da se već od prvih dana ove godine krenulo s pripremama, tako da je sve na vrijeme odrađeno, od objave programa do organizacijskih poslova.

- Svjesni smo što klape znače Makarskoj, stoga smo naglasak stavili upravo na ovaj glazbeni izričaj. Klape Cambi, Iskon, Šufit, Kontra, te domaće Srdela, Garbin, Fjoret, ukupno desetak večeri petkom ispunit će večernju makarsku ljepotu.

Međutim, nismo zaboravili ljubitelje kazališne umjetnosti. Splitski HNK nam stiže s predstavom ‘Buža’, sarajevski teatri s ‘Umri muški’, a tu su i ‘Dame biraju’. Publici će se sigurno svidjeti nešto opuštenije predstave poput ‘Ćiro’ Tarika Filipovića, ‘Pivo’ teatra Gavran.

Neizostavan dio Makarskog kulturnog ljeta 2017. su festivali, počevši od Mediteran film festivala, Metno festivala, Makarskog jazz festival do Festivala klapa uz mandoline i gitare. U suradnji s Turističkom zajednicom od 26. do 28. srpnja bit će u znaku sjećanja, a središnji dio posvećen je prerano preminulom makarskom glazbeniku Dadi Slivaru. Ova tri dana podloga su budućem Tribute festiavalu, koji se planira već za 2018. godinu.

Svi štovatelji klasične glazbe također će doći na svoje. Više je koncerata, a posljednji je 20. rujna kada nastupa Zagreb gitar trio – rekla nam je Sandra Vranješ nešto detaljnije o programu Makarskog kulturnog ljeta 2017.

Uistinu, Grad Makarska i Odbor su se potrudili da ovogodišnje Makarsko kulturno ljeto bude prepoznatljivo i ponudi obilje raznovrsnog programa gotovo do početka listopada.

 

 

 

J. Morović / IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh