Umjetničko blago makarskih franjevaca

Otvorena izložba ‘Iz pinakoteke makarskog Franjevačkog samostana’

Pred velikim brojem posjetitelja u srijedu navečer otvorena je izložba ‘Iz pinakoteke makarskog Franjevačkog samostana’, koja je u prostorije Gradske galerija Antuna Gojaka dovela izabranih 12 umjetničkih radova nastalih u razdoblju od 16. do 18. stoljeća, a sačuvanih unutar zidina samostana u Makarskoj.

- Može vam se učiniti i skromnom, no ova izložba ima veliki značaj, pokazujući nam kako možemo biti ponosni baštinici jedne velike materijalne i duhovne vrijednosti. S druge strane ova nam izložba pojačava dojam veličanstvenosti trajanja makarskog Franjevačkog samostana, te svjedoči o marljivoj stoljetnoj potrazi za lijepim, ali s namjerom izvršavanja poslanja samostana koji je bio i ostao duhovna vertikala Makarske – kazao je u uvodnom dijelu ravnatelj Galerije ‘Gojak’ Josip Karamatić.

Izložbu je svečano otvorio makarski dogradonačelnik Ivan Ivanda, a gvardijan Franjevačkog samostana fra Ante Čovo kazao je da vjeruje kako ovo neće biti jedina suradnja makarskih franjevaca s Gradskom galerijom. Izložba ‘Iz pinakoteke makarskog Franjevačkog samostana’ bit će otvorena zaključno do 9. travnja.

  • O. Franić
  • Foto Ž.Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh