Moj susjed ima stan u Makarskoj, moram i ja

Građanska inicijativa Ruke za bolju Makarsku održala je drugu u nizu javnih tribina pod nazivom ‘Razglednice mog grada ili Zašto je Makarska metastazirala’. Gosti organizatora Petra Kelvišera bili su arhitekti Albert Josipović i Ljubo Urlić te Rikardo Škorlić, vlasnik studija za fotografiju, internet i grafiku ‘Quadart’ te web stranice ‘Moja Makarska’ i facebook-stranice izgubljena Makarska.

Tribina je započela  gledanjem kratkog filma u kojem se izmjenjuju slike stare Makarske s fotografijama kritičnih točaka nastalih od 1990-ih do danas, a većina njih, nazvana ‘naličje grada’, snimljena je na gradskoj plaži i predjelu Istok.

Urlić i Josipović, koji su komentirali mijene u vizurama Makarske od pedesetih godina do danas, složili su se da je lošem stanju u prostoru pridonijela nekontrolirana izgradnja, korupcija i niska svijest građana. Rikardo Škorlić objasnio je kako je svoju web i facebook-stranicu pokrenuo iz vlastitog gušta i ljubavi prema gradu te kako je najčešće posjećuju Makarani koji žive izvan Makarske i ostali su vezani za svoj kraj. Budući da mu je supruga vlasnica agencije za nekretnine, Škorlić je komentirao i veliki interes za kupnju stanova i zemljišta u Makarskoj unatoč svim problemima u prostoru. – Danas je imati stan u Makarskoj postalo stvar prestiža. Moto kupaca je: moj susjed ima stan u Makarskoj, moram i ja – izjavio je Škorlić.

Piše i foto Ivana Pleić

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Makarskog primorja

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh