U Drašnicama se obnavlja najstarija crkva – sv. Stjepana

Kao dite zavitova sam se:„Sveti Stipane, ja ću te obnoviti!“

Milan Cvitanović, Drašničanin koji je radni vijek proveo u Americi, obnavlja staru crkvu na Koledniku u Drašnicama, koja dugo vapi za zaštitom

-Ka dite ovdje sam čuvao koze i ovce. I ka dite sam se zavitova:„Sveti Stipane, jedanput ću te ja obnovit!“ – otkrio nam je danas 72-godišnjak Milan Cvitanović. -Dakako, i tada je ova, zasigurno jedna od najstarijih crkvi u Primorju (ako ne i najstarija!) bila razrušena. Slušao sam kao dječak priče starih, uz komin, kada su pričali da je crkva sv. Stipana na Koledniku starija i od crkve sv. Mihovila iz XI. stoljeća. Je li starija ne znam, ali da je oduvijek tu u Drašnicama i da već desetljećima, ako ne i stoljećima vapi za obnovom, to znam. Bog je htio da sam krenuo u svit i prvi put kada sam se vratio 90-ih u Domovinu, ovdje sam došao. Sretan sam, evo, što je došlo vrime da mogu ispuniti svoj zavjet – skromno će Milan Cvitanović, Drašničanin koji se vraća u  Domovinu iz Amerike gdje ga je život još kao mladića odveo.

-Tek sam počeo! Obnovit ću sve stare crkve u Selu. Ovo je jako vrijedno i važno, na ponos nas i svih budućih generacija Drašnica. Zamislite, jedne Drašnice su imale pet crkvi u selu kao malo koje mjesto. A eto, sve su razrušene i opustošene, moramo ih urediti kada su naši stari u ona teška vremena neimaštine imali snage i gradili ih.

-Ovo je najstarija crkva u selu, prvi koji su u Drašnice došli zatekli su je. Herceg  Stjepan je ovuda prošao 1466. za Dubrovnik i dao proširiti tu već zatečenu malu  crkvicu – dodaje stariji Milanov brat Niko.

Budući da se crkva sv. Stjepana nalazi visoko iznad sela, na nenaseljenom Koledniku, za mnoge je procesija za križem na Veliki petak, kada tradicionalno župljani idu iz mjesta uz more gotovo deset kilometara za križem, bila prilika da vide kako teku radovi na obnovi o kojoj se u mjestu posljednjih dana sa zahvalnošću priča. U staroj župnoj crkvi sv. Jurja u selu pomolili su se zajedno sa župnikom fra Petrom Ratočićem i potom nastavili dalje pjevajući Muku cijelim putem. Zastajali su pred zidinama razrušenih crkvi, zavjetne kapele sv. Nikole na čijem oltaru piše 1913., pred  crkvicom sv. Stjepana koja se obnavlja, sasvim srušenom crkvom sv. Kate i do kapele sv. Roka. Tako je bilo i ove godine, iz župne crkve sv. Jurja i Bezgrešnog Začeća i nazad u mjesto, 9,5 km za križem išli su i mladi i stari poput 89-godišnje Olge Šulenta uzbrdo i 300-tinjak metara često tek uskom kamenitom stazom.

 Ovdje su pronađeni vrijedni natpisi. Još davno su konzervatori odnijeli u Split staru ploču s natpisom „Tužna majka sinu svome“ pronađenu u kutu crkve. Sada su prilikom obnove krovišta mještani otkrili još dvije ploče s hrvatskim pleterom, potvrdivši još jedanput kako se u Drašnicama nalazi veliko kulturno, povijesno i sakralno bogatstvo koje bi valjalo istražiti i zaštititi!

  • Piše i foto Janja Glučina
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh