Toplinski val: Opskrba vodom i strujom bez problema

Toplinski val: Opskrba vodom i strujom bez problema
Toplinski val, četvrti po redu ove godine, stigao je do Hrvatske. U Kninu je jučer temperatura dosegla 40 Celzijevih stupnjeva, u Splitu je u 14 sati izmjereno 37, a u Makarskoj 35 Celzijevih stupnjeva. Vlaga u zraku je 59 % .Temperature su u drugom dijelu popodneva u mnogim krajevima nastavile rasti.

U Makarskoj prema podacima iz Meteorološke postaje jučer temperatura nije prešla 35 stupnjeva Celzijevih. – Ovdje more pomaže da se temperature ne podignu tako ekstremno kao u Zagori, što ne znači da se ne može i to dogoditi – kaže u Meteorološkoj postaji Makarska.

Jutros je u 8 sati u Makarskoj izmjerena temperatura 28 C, a na biokovskom vrhu Sv. Jure 21 stupanj. Na suncu to izgleda i puno više kako se moglo vidjeti na termometrima na pročeljima ovdašnjih kuća, ali i rukama turista koji su ih kupovali kao suvenir iz iznimno tople Makarske.

Kako najavljuju iz DHMZ-a koji je izdao upozorenje za toplinski val u Hrvatskoj za jug Dalmacije, MeteoAlarm je za danas istaknuo crveni, najviši stupanj upozorenja. Očekuje se obaranje apsolutnih temperaturnih rekorda. Mnogi dijelovi Dalmatinske zagore imat će 40°C ili više, za što postoji mogućnost i ponegdje uz obalu! Ekstremne vrućine potrajat će još nekoliko dana. Treba pratiti savjete i upozorenja zdravstvenih i drugih nadležnih službi.

Imamo li dovoljno vode, kako komunalna infrastruktura Makarske u kojoj dnevno odmara više od 17 000 turista uz gotovo isti toliki broj stanovnika, može podnijeti ovakve temperaturne ekstremne provjerili smo u Vodovodu i HEP-u. Tamo naglašavaju kako su se dobro pripremili za sezonu te kako unatoč pojačanoj potrošnji nema problema.

- Imamo u Makarskoj oko 30-tak tisuća ljudi, a na Makarskoj rivijeri 100 tisuća potrošača sada u špici sezone. Ali problema s opskrbom vodom nema. Sve je na vrijeme pripremljeno i ne očekujemo nikakve zastoje u opskrbi. Inače, potrošnja je povećana za nekih desetak posto – kaže Šimun Borić, direktor Vodovoda Makarska. Unatoč vrućinama neće biti redukcije vode, ali to ne znači da i dalje ne trebamo racionalno trošiti.

Nema na Makarskom primorju problema niti u opskrbi struje. – Pripremili smo se za sezonu dobro i unatoč velikoj potrošnji prvenstveno rashladnih uređaja, opskrba je uredna. Potrošnja je povećana za oko 7 posto i trenutno iznosi 59 MVA – kaže Miro Radić, voditelj Pogona HEP-a Makarska.

Dakle, unatoč višestruko povećanom broju potrošača i velikoj vrućini Makarskoj ne prijete problemi u opskrbi vode i struje, a za sve ostalo, prije svega očuvanje zdravlja za ovih ekstremnih temperatura treba slušati upozorenja mejerodavnih. Neki kažu ljeto je mora biti vruće. Da, ali malo je više vruće, pa je potrebno i biti oprezniji (nositi šešir, piti dovoljno vode, boraviti u hladu što je više moguće) narednih nekoliko dana.

 

J.Glučina/ IvoR

.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh