Parlaonica: ‘Trebamo li pokazivati osjećaje?’

Započelo obilježavanje Dana OŠ Stjepana Ivičevića

 „Trebamo li pokazivati osjećaje?“ naziv je ovogodišnje „Parlaonice“ održane 10. svibnja, a čime je počelo obilježavanje  Dana OŠ Stjepana Ivičevića. Ovim projektom po sedmi su se put predstavili osmaši ove škole, a ona je ujedno i konačan proizvod „Male škole govorništva“ u kojoj su tijekom ove školske godine učenici pod vodstvom svojih mentorica Marice Garmaz, Ane Pavlinović i Gordane Slaviček Zovko marljivo brusili vještinu govorništva i argumentiranog raspravljanja. Ovogodišnja „Parlaonica“ pokušala je odgovoriti na brojna pitanja: Što su to emocije? Je li ih lakše sakriti ili pokazati? Možemo li kontrolirati naše osjećaje i mijenjaju li se one tijekom odrastanja i sazrijevanja? Tema se oslanjala na prethodni školski projekt pod nazivom „Pretežno vedro“ u kojem su se učenici kroz crtež, fotografiju i lirski tekst bavili različitim emocijama i načinima njihova iskazivanja.

U ovogodišnjoj „Parlaonici“ sudjelovalo je sedamnaest osmašica podijeljenih u dvije skupine. Afirmacijska skupina iznosila je argumente za tvrdnju da je dobro i poželjno pokazivati svoje osjećaje. Negacijska skupina navodila je brojne primjere za opasnosti i probleme kojima se izlažemo pokazujući osjećaje. Nakon burne rasprave, potkrijepljene snimljenim skečevima i anketom, porota u sastavu Ante Mravičić, Lara Kuluz i Petar Pervan presudila je u korist afirmacijske skupine. Rasprava je također iznjedrila i opći zaključak kako je važno osvijestiti i prepoznati svoje osjećaje, učiti ih primjereno pokazivati i s drugima dijeliti.

Ovogodišnja „Parlaonica“ realizirana je u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, pa je i ove godine kao gošća u „Parlaonici“ pozvana Mirela Grbić, defektologinja iz Zavoda. Uz nju su kao gosti govorili i Ivana Knezović, odvjetnica iz Makarske, te makarski psihijatar Ivo Dužević. U glazbenom dijelu nastupili su mladi glazbenici koji su učenici ove škole: Marko Runtić, Ivana Ana Perić, Josip Kalajžić i Juraj Srzić.

  • Piše Petar Kelvišer
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh