Vi ste ovdje:Početna » Mozaik » Brodom iz Makarske za Dubrovnik: Turisti oduševljeni plovidbom trimaranom

Brodom iz Makarske za Dubrovnik: Turisti oduševljeni plovidbom trimaranom

Brodom iz Makarske za Dubrovnik: Turisti oduševljeni plovidbom trimaranom
Brodska povezanost Makarske s Dubrovnikom ove je godine obradovala brojne turiste. Brzobrodski servis Kapetan Luka na ruti iz Splita za Dubrovnik uveo je dvije nove luke; Bol na Braču i Makarsku i na taj način spojio grad pod Biokovom s najjužnijim dalmatinskim gradom.

Gužve turista svakog jutra na velikom mulu u Makarskoj svjedoče o golemom zanimanju turista za novu, ove godine uvedenu brzobrodsku vezu za Dubrovnik. Brzobrodski servis Kapetan Luka svake godine od 2014. unapređuje svoju flotu na liniji Split – Dubrovnik – Split. Ove sezone ostvarili su kažu napredak uvođenjem bržeg i modernijeg broda na novoj liniji. Dubrovčanima, Splićanima i otočanima je dobro poznata linija kompanije Kapetan Luka koja brodom Krilo STAR spaja Split i Dubrovnik pristajući na otocima. Sada kupovinom novog broda ‘Krilo Eclipse’, modernog trimarana maksimalne brzine plovidbe od 40 čvorova i kapaciteta blizu oko 450 putnika, stvorili su se uvjeti za uspostavu nove brzobrodske linije, doznajemo od djelatnika Kapetana Luke.

- Želimo vidjeti Dubrovnik – kaže nam Marija Čižić koja je s cijelom svojom obitelji čekala ukrcaj u brod “Krilo Eclipse”. – Tu su tri generacije obitelji. Puno nas je, a i bilo bi jako teško da idemo autom na dnevni izlet u Dubrovnik s obzirom na vrućinu, gužve i skup i nedostatan parking. Na preporuku našeg gazde gdje odmaramo u Makarskoj odlučili smo se za ovu brzu brodsku liniju. Sretni smo što imamo tu mogućnost i radujemo se vožnji – kazali su zadovoljno gosti iz Zagorja koji žive u Njemačkoj. Karte su nabavili u TA Delfintours.

- Cijena je 140 kn u jednom smjeru po osobi. Ista je cijena i za bicikl ako ga želite povesti sa sobom. U Makarsku pristaje u 8.55 sati i nakon ukrcaja putnika kreće iz Makarske u 9.5. Povratak iz Dubrovnika je u 16 sati.Iz Makarske plovi prema Korčuli gdje stiže u 10.10, odakle u 10.20 kreće prema Mljetu gdje stiže u 11.10. U 11.20 polazi iz Sobre na Mljetu i stiže u Dubrovnik u podne – kazao nam je Josip Čupić.

- Nekada su postojale veze na relaciji Split-Dubrovnik. Plovili su jedno vrijeme tri puta tjedno preko Makarske – prisjetio se Petar Radonić iz Podgore koji je u šetnji Makarskom s divljenjem ispratio brzi brod za Dubrovnik.

Od Velimira Urlića, muzejskog djelatnika u Gradskom muzeju Makarska, koji u svojim objavljenim knjigama opisuje brodsku povezanost Makarske s ostalim gradovima Jadrana, doznajemo kako svakodnevne brodske linije iz Makarske nije nikada bilo. Još koncem 19. stoljeća brod koji je plovio na ruti Split-Kotar tikavao je jedanput tjedno i u Makarsku. Tada su ti brodovi pristajali izvan luke jer je nije bilo. Brodom su početkom 20. stoljeća počeli putovati i turisti, transportirala se pošta i drugo. Između dva svjetska rata u Makarsku je tikavao brod koji je plovio na liniji Trst-Kotar. Te su brodske veze bile u najboljem slučaju jedanput tjedno. Događalo se da u Makarskoj brod ne pristane zbog bure ili čega drugog. Plovio je jedno vrijeme pa tikavao i u Makarsku brod na liniji Sušak-Ulcinj. Vozni red često se mijenjao. Nekada nije bilo uvjeta i zanimanje je bilo malo, kaže Urlić.

Danas je to drugačije pa bi sigurno valjalo razmisliti i o redovitoj brodskoj liniji.

Ove godine, od sredine lipnja trimaran “Krilo Eclipse” svakodnevno plovi na liniji Split – Bol – Makarska – Korčula – Sobra – Dubrovnik i obratno. Bit će tako do sredine rujna pa i dulje bude li vladalo ovako veliko zanimanje gostiju. Najveće pokazuju upravo turisti iz Makarske koji žele posjetiti Dubrovnik, kazao nam je djelatnik Kompanije “Kapetan Luka” koji se predstavio kao Jerko Damjanić.

Slušajući oduševljenje turista, zadovoljstvo brodara i ovdašnjih sugrađana da se zaključiti kako bi redovita brodska linija Makarske s Dubrovnikom i izvan sezone bila pun pogodak. Ovako, raduje obećanje kompanije da će ploviti sve dok postoji zanimanje putnika.

J.Glučina / IvoR

 

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh