Vi ste ovdje:Početna » Naglaseno » Antonio Vuleta, trener: Burina Škola jedrenja najveća je do sada

Antonio Vuleta, trener: Burina Škola jedrenja najveća je do sada

Antonio Vuleta, trener: Burina Škola jedrenja najveća je do sada
Kako opremiti brod, što znači pojavat, ovcavat, laškavat, kacat, vezivati čvorove, sve o vjetrovima i kako se ponašati. Sve to više nisu tajne za nove polaznike Škole jedrenja koju organizira Jedriličarski klub Bura. Djeci svoje znanje i iskustvo, nadasve veliku ljubav prema ovom sportu, nesebično daje njihov trener Antonio Vuleta.

Nakon jutarnje kave u Arbuna spreman je za još jedan dan Škole, i s ponosom ističe – Ove godine je najviše polaznika do sada, oko četrdesetak, dvostruko više nego lani. Nikoga nismo odbili, tko je god želio naučiti jedriti ili se usavršavati, za nevelik novac, tek 150 kn, vrata Bure su mu otvorena.

Trener Antonio Vuleta jedriti je počeo kao desetogodišnjak, još 1997., a ovo je četvrto ljeto da vodi Školu. Kako je ove godine dio projekta Grada Makarske koji financira trenere to mu je postalo zanimanje, i tim se više može u potpunosti posvetiti školovanju mladih optimista.

Zatitra oko i srce kada u jutarnjim ili kasno popodnevnim satima vidi makarsku luku ispunjenu malim jedrima. Jer, tko imalo nešto zna o ovom sportu koji u sebi objedinjuje mnoge vještine, shvatit će da su djeca na pravom mjestu i vodi ih pouzdana ruka.

-Ove godine JK Bura je kupio gumenjak za koju je prikupljeno 110 tisuća kuna. To mi umnogome pomaže da kontroliram djecu dok treniraju, a nakon što savladaju početne vještine bez kojih ne mogu ostati sami u jedrilici. Veliko je priznanje kada iz jedne obitelji dvoje djece imaju ljubav za jedrenje. Ne samo da se uče jedriličarskim vještinama već mali optimisti kada u rukama imaju diplomu to znači da kada uđu u bilo koji brod znat će upravljati njime i privezati se. Čujem i roditelje kako su presretni. Djeca nisu više tako puno vremena za računalom već se raduju treninzima i novim prijateljstvima – ističe trener Antonio, dodajući da jedrenje razvija okretnost, koordinaciju, brzinu donošenja odluke, radne navike. Potrudi se za polaznike Škole organizirati izlete na Hvar i Brač. Na taj način djeca se još više zbliže i jedrenje im postane više od sporta. I što je najvažnije zdrava zabava, jer prevrtanje jedrilice je ono što mali polaznici najviše vole, ali kroz veselje i smijeh se uče kako se ‘spasiti’ ako nekad budu u težim okolnostima.

- Volio bih da u našem klubu ima još jedan trener. Naime, ima dana kada imamo regate, i tada Škola malo miruje. U tom slučaju bio bi kontinuitet. Vjerujem da će se za dogodine naći financijska mogućnost za drugog trenera.

Škola jedrenja završava koncem kolovoza, ali u JK Buri naveliko se pripremaju za Državno prvenstvo za olimpijske klase kojemu su od 25. listopada domaćin četiri dana. U makarskoj luci tada će zajedriti zlatni olimpijac Šime Pantela i srebreni Tonči Stipanović.

 

 

 

J. Morović / IvoR

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh