5. Međunarodna brdska utrka Makarska – Vošac

Peta Međunarodna brdska utrka Makarska-Vošac – jedinstvena utrka u Republici Hrvatskoj i državno prvenstvo u planinskom trčanju za seniore i juniore ove godine održat će se 26. Svibnja. Međunarodna brdska utrka Makarska – Vošac po prvi je put održana u 2008. godini inicijativom makarskog atletskog kluba „Sveti Marko“ sa sudjelovanjem oko 70 atletičara i rekreativaca iz 20-ak klubova.

Od 2009. do 2011. godine natjecanje dobiva novu dimenziju, te se održava po sistemu koji preporuča WMRA – Svjetski savez za planinsko trčanje, što znači u okvirima zadanih gabarita dužine, visine i nagiba staze. Dužine staza, visine i nagibi na Biokovu su dobro prilagođeni za sve kategorije.

Brdska utrka ima početnu točku na makarskoj rivi (0,8 metara nadmorske visine), gdje je startna crta, a završava na vrhu Vošac (1422 metara nadmorske visine) na planini Biokovo. Staza je duga 8,6 kilometara, uske i nepristupačne staze, s 1422 m uspona, što čini ovu utrku jednom od najtežih u Europi.

S obzirom da u sklopu održavanja brdskih utrka u Hrvatskoj, tradicionalna brdska utrka Makarska-Vošac spada u jednu od najtežih utrka u državi, kao takva svojim karakteristikama može konkurirati za održavanje europskog i svjetskog prvenstva u planinskom trčanju.

JU Park prirode „Biokovo“ na taj način obilježit će Međunarodni dan biološke raznolikosti i zaštite prirode u RH, s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja okoliša i zdravog načina života jer se utrka održava unutar granica parka.

Program manifestacije

PODIZANJE STARTNIH BROJEVA · 08:30 – start ispred zgrade Grada Makarske  na rivi

START · 10:30 – Obala kralja Tomislava (riva, ispred zgrade Grada Makarske) (0,8 m n/v), za sve kategorije

CILJ · Planinarski dom Vošac (1422 m n/v)

STAZA · 8,6 km  seniori i seniorke, juniori i juniorke 6 km

RUČAK I PROGLAŠENJE:· Planinarski dom Vošac

NAGRADE · Svi dobivaju majice, te ručak u planinskom domu Vošac

NOVČANE NAGRADE · Za 1., 2. i 3. mjesto u ukupnom poretku. Novčane nagrade za 1., 2. i 3. mjesto po svim kategorijama.

KATEGORIJE · SENIORI JM, MU23, MS, M35, M40, M45, M50, M55, M60, M65, M7, JŽ, ŽU23, ŽS, Ž35, Ž40, Ž45, Ž50.

U samoj organizaciji i podršci ovogodišnje utrke sudjelovat će Atletski klub ‘Sv. Marko’ – Makarska, Javna ustanova Park prirode Biokovo, Grad Makarska, Turistička zajednica grada Makarske, Gorska služba spašavanja, Hoteli Makarska d.d., DVD Makarska, Udruga ‘Makarski marendin’, gradsko glasilo Makarsko Primorje te mnogi volonteri.

PRIJAVE: svm@has.hr

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh