Vi ste ovdje:Početna » Primorje » Nadbiskup mons. Marin Barišić u Vepricu: ‘Slutimo opasnost da postanemo zatvoreni u svoj svijet’

Nadbiskup mons. Marin Barišić u Vepricu: ‘Slutimo opasnost da postanemo zatvoreni u svoj svijet’

Nadbiskup mons. Marin Barišić u Vepricu: ‘Slutimo opasnost da postanemo zatvoreni u svoj svijet’
Danas se proslavlja blagdan Male Gospe. Već više od stoljeća osobito se slavi u marijanskom svetištu u Makarskoj. U svetištu Vepric, koji je po uzoru na Lourd dao sagraditi biskup fra Juraj Carić, tradicionalno za ovaj blagdan pohodi rijeka vjernika iz svih krajeva. Tisuće vjernika hodočaste u ovo svetište na zavjet Majci Božjoj kako bi u miru i ljepoti krajobraza Veprica zahvaljivali, molili se i odlazili puni nade i ohrabrenja u budućnost.

Uoči samog blagdana, sinoć je u središnjem slavlju koje je predvodio splitsko- makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, a koncelebriralo više desetaka svećenika i upravitelj svetišta don Mijo Šurlin, sudjelovalo nekoliko tisuća hodočasnika iz svih krajeva Splitsko-makarske nadbiskupije, s otôka, iz Bosne i Hercegovine, turista iz svih zemalja…

Mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski u propovijedi je pozvao vjernike da otvore srca kako bi riječ Božja došla u njihove domove. U propovijedi je govorio o poteškoćama u braku i obitelji, zajedničkoj molitvi i prisutnosti Svete obitelji u našim domovima i životima. “Marija večeras ovdje sluša razne slučajeve i stanja majki, očeva, roditelja, supruga, baka, djedova, zaručnika pa i djece. Upozorio je na aktualnu otuđenost. “ Nezaposlenost, neplodnost, život bez unuka, nepravde, svađe, prijezir, ignoriranje, odbačenost, podjele, rastava, samoća, bolest, duhovna i materijalna bijeda. Slutimo opasnost da postanemo individualci odijeljeni i zatvoreni u svoj svijet. Sve je manje razgovora… U životu nikad nećemo biti pošteđeni od poteškoća i križeva. Majka Marija ima iskustvo križa. Zato je ona srce i duša obitelji koja osjetljivo i pažljivo suosjeća s našim poteškoćama”. Nadbiskup je zahvalio je Gospi i zazvao milost Majke Božje da pomogne svim obiteljima da u radosti obiteljskog zajedništva s Majkom Marijom lakše prebrode sve teškoće.

Nakon misnog slavlja uslijedila je marijanska procesija gdje se kroz veličanstveno svetište pjevalo Zdravo Marijo. Glazbom je slavlje uveličao župni zbor iz Prološca s č.s. Terezinom. Na misama tijekom dana pjevao je Župni zbor sv. Marka uz pratnju č.s Kristine. Na sam blagdan Male Gospe, danas je popodnevno svečano bogoslužje u 18 sati. Misi prethodi molitva krunice.

 

J.Glučina / IvoR

 

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh