Vi ste ovdje:Početna » Kultura » Uz 25. obljetnicu HKD ‘Napredak’ Makarska: Jedini u Hrvatskoj imaju pjevački zbor

Uz 25. obljetnicu HKD ‘Napredak’ Makarska: Jedini u Hrvatskoj imaju pjevački zbor

Uz 25. obljetnicu HKD ‘Napredak’ Makarska: Jedini u Hrvatskoj imaju pjevački zbor
Hrvatsko kulturno društvo ‘Napredak’ u Zagrebu je obilježilo 115. obljetnicu utemeljenja, a čiji je rad nakon zabrane 1949. obnovljen 1990. godine. Značajno je podsjetiti da je društvu, sjedište je u Sarajevu, a ima podružnice u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u, u prvom planu uvijek bilo pružanje potpore obrazovanju ljudi. Među 16 tisuća đaka kroz povijest bili su književnik Ivo Andrić i kemičar Vladimir Prelog.

U širokoj lepezi djelovanja HKD ‘Napredak’ od obnove društva je i makarski ogranak. Jedan od inicijatora ponovnog osnutka 1992. godine je Aleksandar Srzić, inače umjetnički voditelj Zbora HKD ‘Napredak’, po čemu je makarski ogranak jedinstven u ovom društvu u Hrvatskoj.

- Makarska je uvijek bila otvoren grad za sve dobre ideje. Tako je ‘Napredak’ u našem gradu djelovao prije Drugog svjetskog rata, a predsjednik je bio Mate Montana.

Naša obnoviteljska skupština održana je prije 25 godina. Ove godine obilježavamo značajnu obljetnicu. Za prvog predsjednika je 1992. bio izabran Ivo Selak, a danas tu časnu dužnost obnaša Tonći Šimić. Glavni smisao našeg postojanja, a Društvo okuplja četrdesetak članova, je doprinos boljem i naprednijem društvu, kao i njegovanje vlastitog identiteta – ističe Srzić.

Zbor HKD ‘Napredak’ Makarska, inače, iza sebe ima brojne nastupe i gostovanja. Makarsko kulturno ljeto, državni praznici i vjerski blagdani, nezamislivi su bez pjesme Zbora ‘Napredak’.

Uz zbor djeluju likovne radionice, organiziraju se predstavljanja knjiga, poetske večeri.

Makarski ogranak priprema se za izbornu skupštinu koja bi se trebala održati sredinom listopada.

-Pozivamo sve naše sugrađane da se svojim radom i kreativnošću uključe u rad HKD ‘Napredak’ – poručuju iz makarskog ogranka.

 

 

 

 

 

 

 

 

J.M./arhiva MP

Print Friendly

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje. Izrada stranica Željko Kovačić - Makarska

Na vrh