Udruga Sunce ministrici Opačić: Gradit ćemo svoju Kuću

Udrugu osoba s invaliditetom Sunce danas je posjetila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Predsjednica Sunca Olivija Prodan Ravlić izvijestila ju je o radnjama na projektu izgradnje Kuće Sunca. Naglasila je kako je Grad Makarska osigurao zemljište i novac za projekt, a u Gradskom proračunu iduće godine planira se tri milijuna kuna. Ministrica Opačić kazala je da što se tiče pomoći Ministarstva ne može dati prazna obećanja jer imaju budžet od svega 26 milijuna kuna. Jedino, prema njezinim riječima, Udruga Sunce može računati na financiranje stacionara

-Imamo problem nedostatka prostora, i zato smo krenuli u projekt izgradnje Kuće. Grad Makarska nam je osigurao 3000 m2 zemljišta, idejni projekt je dar mladog arhitekta Ivana Lukića, sad se radi projekt. Grad je obećao u novom Gradskom proračunu tri milijuna kuna – istaknula je Olivija Prodan Ravlić, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom ‘Sunce’, danas za vrijeme posjeta Udruzi potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić. Očekujemo da i ministarstvo pomogne u realizaciji projekta jer njime osiguravamo kvalitetan boravak članovima Udruge, dodala je predsjednica Sunca. Upoznala je također ministricu kako je u Makarskoj učinjeno puno u integraciji djece sa smetnjama u razvoju u školski sustav. U školama je angažirano 14 asistenata u nastavi, a Srednja škola je prva u Hrvatskoj koja ima asistenta u nastavi.

Ministrica Opačić je rekla kako nikada nije voljela davati prazna obećanja, nastojat će koliko sustav dopušta pomoći projektu Kuće Sunca, no trend je da se za takve korisnike organizira obiteljsko stanovanje. Zato morate biti vrlo oprezni u planiranju troškova izgradnje kuće jer Europski fondovi priznaju samo ‘dnevni boravak’, a ne ustanovu, posavjetovala je. Dodala je kako je na ministarstvo, koje raspolaže s tek 26 milijun kuna veliki pritisak, jer je u godinu dana broj građana koji primaju socijalnu pomoć narastao za deset tisuća.

U društvu ministrice Opačić bili su Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a Hrvatske, Tonći Bilić, kandidat SDP-a – HNS-a za gradonačelnika, Miroslav Družianić, njegov zamjenik.

  • Piše Jasna Morović
  • Foto IvoR
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh