OŠ Stjepana Ivičevića proslavila svoj dan

Trag znanja i kreativnosti urezuju već pola stoljeća

Proslava Dana OŠ Stjepana Ivičevića i ove je godine bila idealna prilika za demonstraciju znanja, vještina i kreativnosti njezinih učenika i učitelja. Iako se tradicionalno veže uz 30. travnja – kao spomen na Ivičevićevo imenovanje načelnikom Makarskog kotara, zbog Državnog natjecanja iz njemačkog jezika kojemu je škola domaćin, središnja je proslava prebačena za 11. svibnja

Uvertira središnjem slavlju odvijala se tijekom cijelog prošlog tjedna kroz održavanje sportskih turnira za učenike nižih razreda, a u četvrtak,10. svibnja školski su hodnici  pretvoreni u jedinstveni debatni prostor u okviru već tradicionalne „Parlaonice“. Središnje slavlje, dan kasnije, započelo je polaganjem vijenaca na grob Stjepana Ivičevića te nizom manifestacija unutar i ispred same školske zgrade. Na prodajnim štandovima našli su se ukrasni predmeti od keramike, terakote, kamena, tekstila, papira, drveta i školjaka, a cjelokupni prihod od prodaje namijenjen je u humanitarne svrhe i financiranje Učeničke zadruge „Rogač“.

Kviz zavičajnih riječi

Održana su i športska natjecanja u nogometu, rukometu i graničarima, kao i zaboravljene dječje igre za učenike nižih razreda i školska biciklijada. Izrazitu kreativnost djeca su pokazala izložbom likovnih i literarnih radova. I ove je godine organizirana radionica o dječjim pravima u kojoj su u formi kolaža učenici izražavali svoje stavove vezane za pravo na zdravlje, dom, školovanje i igru, dok su u informatičkim kabinetima učenici trećih razreda provjeravali svoje znanje u kvizu zavičajnih riječi. Školski hol i ove je godine bio pozornica mnogobrojnim malim pjevačima, sviračima, plesačima i recitatorima kroz jednosatni kulturno-zabavni program pod nazivom „Zvijezde pjevaju i plešu“. Proslava obilježavanja Dana škole obilježena je i tradicionalnom malonogometnom utakmicom između učitelja i učenika, a na brojnim punktovima školske zgrade izvješeni su plakati o događajima iz Makarske, Hrvatske i svijeta davne 1962.

Svečana sjednica Učiteljskog vijeća najstarije gradske škole

Ova tema ponajviše je obilježila svečanu sjednicu Učiteljskog vijeća, posvećenu 50-oj obljetnici izgradnje školske zgrade. U jedinstvenom dokumentarnom materijalu, kojeg su temeljem privatnih i službenih foto i video arhiva pripremile Marica Garmaz i Marica Gržić, ispričana je cijela povijest rada najstarije gradske škole. Priča o prošlim događajima, te brojnim učiteljima i učenicima koji su u proteklih 50 godina u ovoj školi ostavili svoj trag, dirnula je kako sadašnje tako i bivše djelatnike, mahom umirovljenike koji su na svečanu sjednicu pozvani kao posebni gosti. Na suradnji i doprinosu u uspješnoj realizaciji brojnih projekata u školi tijekom svih ovih godina, ravnatelj Nikola Andačić zahvalio je Gradu, Županiji i resornom ministarstvu, te brojnim makarskim gospodarskim subjektima. Na značajnom jubileju u ime Grada kao osnivača, djelatnicima i učenicima čestitao je Dražen Kuzmanić, pročelnik gradskog Odjela za društvene djelatnosti. Svečano, ali i radno, OŠ Stjepana Ivičevića nastavit će i sljedećih dana kao domaćin Državnog natjecanja iz njemačkog jezika.

U balunu učenici jači od nastavnika

U spektakularnoj utakmici u povodu proslave Dana škole pred više od 500 gledatelja osmaši OŠ Stjepana Ivičevića i njihovi po godinama trostruko stariji nastavnici odigrali su zanimljivih i neodlučnih sat vremena rezultatom 2:2. Utakmica je bila živa, neizvjesna i interesantna, a učenici nisu nimalo štedjeli svoje nastavnika čija je vrata čuvao nesavladivi Miro Družianić s nekoliko čudesnih obrana koje su i dovele do penala nakon regularnog dijela igre. U ruletu kaznenih udaraca više koncentracije i mirnoće su imali mlađi i odmorniji učenici i zasluženo pobijedili. Nastavnici su obećali pobjednički revanš dogodine.

  • Piše Petar Kelvišer
  • Foto Željko Kovači

    ć

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh