Dani Matice hrvatske u Makarskoj

Predavanje o djelovanju makarskog Ogranka Matice hrvatske održao je predsjednik Ogranka prof. Ivan Ivanda, predstavljena je i knjiga Mladena Pavkovića i Miroslava Piplice o Dariu Kordiću, a Dani Matice hrvatske bit će završeni predstavljanjem knjige aforizama Luke Tomića

U koncertnoj dvorani Glazbene škole prošlog su tjedna započeli Dani Matice hrvatske, koji su kroz predstavljanje knjige te predavanje o povijesti Matice podno Biokova naglasili važnost uloge makarskog Ogranka u, ne samo kulturnoj, povijesti grada.

Uvodno se događanje odigralo u srijedu 5. lipnja, kada je pred dobro popunjenom dvoranom Glazbene škole predstavljena knjiga ‘Dario Kordić’, urednika Mladena Pavkovića i Miroslava Piplice, koja kao zbirka dokumenata, fotografija i novinskih tekstova o Kordiću služi, kako je naglasio Pavković, da se ‘istina ne bi zaboravila’.

Baš kao i prvog dana, dvorana škole bila je dobro popunjena i tijekom predavanja prof. Ivana Ivande, koji je u četvrtak 6.lipnja govorio o burnoj povijesti Matice hrvatske u Makarskoj, čije djelovanje u našem gradu seže sve do 1877. godine, a u posebnom je tonu, pak, obrađeno glasovitih 206 dana života makarskog ogranka Matice hrvatske za vrijeme hrvatskog proljeća 1971. godine, pa do zabrane koja je trajala od 1972. sve do ponovnog utemeljenja 19 godina kasnije. Posljednje događanje u sklopu Dana Matice hrvatske u Makarskoj održat će se u utorak 11. lipnja, u kongresnoj dvorani hotela Meteor, gdje će s početkom u 20 sati svoju knjigu ‘Kapa glave’ predstaviti Luka Tomić.

  • Piše Ozren Franić
  • Foto Ž. Kovačić i IvoR 
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh