Za 20. rođendan Kaštelet zasjao starim sjajem

Atrijem hotela Kaštelet uTučepima prošle je subote, i to dvadesetu godinu zaredom, zvonila klapska pisma. Tenori, soprani, baritoni, basovi i altovi, među kojima i oni iz najboljih hrvatskih klapa, gotovo dva sata pjevali su brojnoj publici u Kašteletu koji je, mogli bismo slobodno reći, u svom slavljeničkom izdanju zablistao starim sjajem. Podsjetimo, dugogodišnji umjetnički voditelj Milan Jakić imao je nepisano pravilo da na Susretu može nastupiti isključivo jedna klapa s cijelog Makarskog primorja dok su svi ostali izvođači dolazili iz renomiranih klapskih krugova. S druge strane, zadnjih godina Susret klapa u Kašteletu, što su ljubitelji i vjerni posjetitelji Susreta primijetili, poprimio je svojevrsni lokalni karakter što je u njegovim začecima bilo nemoguće. Sama činjenica da  su na istom mjestu, u isto vrijeme na bini nastupili višestruki pobjednici festivala dalmatinskih klapa u Omišu, klapa Šufit, klapa Luka Rijeka i klapa FA Linđo, a društvo im pravili jednako tako kvalitetni Tragos, Kampaneli, Pasike i drugi, dovoljno objašnjava zaključak posjetitelja subotnjeg Susreta da je Kašteletu vraćen stari sjaj.

Čast da otvore Susret koji je, budući da ove godine nije bilo izravnog radijskog prijenosa, s početkom kasnio desetak minuta, pripala je trubačkom dvojcu, braći Tonćiju i Juri Puhariću. Nakon uvodnih riječi nove – stare voditeljice Susreta Žane Šulenta i kratkog govora tučepskog načelnika Ante Čobrnića, binom se krenulo smjenjivati jedanaest klapa. U maniri pravih domaćina publici su prvi zakantali momci iz tučepske klape Marina, probivši tako led svojim sumještankama iz ženske klape Sutvid. I svaka od idućih klapa, Filip Dević, Kastav, Pasika, Fjoret, Tragos, Luka Rijeka i Kampaneli ostavili su, nema sumnje, dojam na slušatelje koji ni za jednu interpretaciju nisu štedjeli pljeska. Istog nije nedostajalo ni mladim glazbenicima Mandolinskog kvarteta Glazbene škole kao ni Stipanu Popoviću koji je oduševio prebiranjem svojih gitarskih žica. A da nisu uzalud višestruki pobjednici Omiškog festivala pokazale su svojim nastupom djevojke iz dubrovačke klape FA Linđo te momci iz klape Šufit koji su nakon fantastične izvedbe pjesme ‘Kapetane moj’ pozvani na bis.

Po dobrom starom običaju nakon završetka pjevačkog dijela programa uslijedila je dodjela zahvalnica svim zaslužnim pojedincima te zajednička pjesma svih sudionika kojima se u pjevanju Šufitove uspješnice ‘Ne diraj moju jubav’ pridružila i publika. Osim prave klapske poslastice, posjetitelji Susreta klapa na dar su dobili i multimedijalni CD s najboljim izvedbama u proteklih 19 godina susreta te odabranim fotografijama koji im se dijelio na odlasku.- Organizirati Susret klapa na kojem sam posljednjih godina bila ‘inventar’, što kao posjetitelj, što kao izvođač, bio mi je veliki izazov. Zadatak, pogotovo kad si, što se kvalitete tiče, ljestvicu postavite visoko, nije bio lagan. Naime, većina klapa s prvim se ljetnim mjesecima rastrči po gažama, a sudjelovanje na Susretu isključivo je na osnovi dobre volje i ljubavi prema klapskoj pjesmi. No, na kraju se trud isplatio i nadam se da su posjetitelji uživali u jednoj odličnoj klapskoj večeri – rekla nam je Ružana Kovač. Podsjetimo, organizatori i pokrovitelji Susreta su i ove godine bili Općina Tučepi, TZ Tučepi i Bluesun hoteli Tučepi.

  • Piše Ivana Pleić 
  • Foto IvoR
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh