Fiskalne blagajne i na tržnicama od 1. srpnja

Kao u cijeloj Hrvatskoj, trgovci na makarskoj tržnici za koji dan podliježu zakonu o fiskalizaciji koji je za ugostiteljske i druge djelatnosti na snazi već nekoliko mjeseci, a  od 1. srpnja odnosi se i na tržnice 

Obrtnici negoduju, ali još više što samo oni na ovoj tržnici tomu podliježu. Kažu, teško će biti raditi na taj način i istodobno u moru nelojalne konkurencije.

-Svi prodaju istu robu kao i mi, a registrirani su kao OPG i ne moraju imati fiskalnu blagajnu i to se tolerira, a mi trebamo podnijeti cijeli teret! – žale se.

Zašto? Budući da su im ovi obrti jedini izvor zarade čime hrane obitelji, pokušat će nastaviti rad. Naručili su, kažu, kase što sami financiraju od dvije do pet tisuća kuna, ali nisu sigurni da će i opstati uz sav drugi nered. Ne kriju nezadovoljstvo što po ovom zakonu na makarskoj pijaci nisu svi jednako tretirani. Kažu da mnogi koji su registrirani kao OPG ne moraju imati fiskalne kase, a svatko zna (a trebale bi i inspekcije) da prodaju uglavnom robu koju prodaju i obrtnici, a ne sa svojih imanja!

-Prema registriranju djelatnosti na makarskoj pijaci je samo nas četvero obrtnika!?!

I obrtnici i trgovci na OPG-štandovima slažu se kako bi za tržnice bilo puno pametnije uvesti plaćanje poreza paušalno, a ne na ovaj način. Dodaju kako na pijacama Europe nigdje nema fiskalnih blagajni?!

Hoće li fiskalizacija na tržnici, unatoč negodovanju obrtnika, nakon uvođenja reda na ovaj način donijeti koristi i državi, a biti istodobno isplativa obrtnicima koji su na ovaj način sami osigurali zaposlenje svojih obitelji i njihovu egzistenciju, ili će uistinu odustati od posla –  pokazat će vrijeme. Na makarskoj pijaci očekuju da će se konačno uvesti reda te kako će nadležni imati točan registar OPG i spriječiti nelojalnu konkurenciju. Reda se mora uvesti. Možda poput ugostitelja i obrtnici naviknu na nove zakonske obveze.

  • Piše Janja Glučina
  • Snimio Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh