Natječaj za ugradnju solarnih kolektora: Veliki interes, malo prijavljenih

Unatoč velikom interesu, Grad Makarska, kako nam je potvrdio Hrvoje Pejić, stručni suradnik za normativne poslove i provedbu postupka javne nabave, dan prije zaključenja natječaja za ugradnju solarnih kolektora, nije zaprimio značajniji broj zahtjeva. Glavni razlog su strogi uvjeti po kojima zainteresirani građani uz drugu dokumentaciju trebaju predati i vlasnički list te dokaz o posjedovanju legalno izgrađene građevine. Osim toga, jedna od prepreka je i potvrda kojom se dokazuje da osoba koja se prijavljuje nema nikakva dugovanja prema Gradu.

- Interes je zaista veliki, ali većina građana je prisiljena odustati kad vide da trebaju imati čisto vlasništvo i legalnu građevinu. O broju prijava koje smo zaprimili još ne smijem govoriti, no mogu reći da broj nije značajan. Građane koje su predali zahtjev za legalizaciju, a koji mogu dobiti rješenje o izvedenom stanju u nekom skorom roku, primjerice mjesec dana, pozivamo da se ipak jave ako su zainteresirani. I nakon petka, 28. lipnja, kada je zadnji dan natječaja pričekat ćemo još nekoliko dana da vidimo koliko je prijava stiglo poštom, a tek nakon toga možemo govoriti o konkretnim brojkama – rekao nam je Pejić.

Podsjetimo, Grad Makarska raspisao je natječaj u sklopu projekta Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima grada Makarske, a u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Riječ je o javnom natječaju za podnošenje prijava građana za sufinanciranje projekata ugradnje solarnih kolektorskih sustava za pripremu potrošne tople vode i grijanja u kućanstvima na području grada. Sufinanciranje se odnosi na ukupne troškove nabave i ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u 65 odabranih kućanstva u iznosu od 50% odnosno do najvećeg iznosa od 15.000 kuna po kućanstvu.

  • Piše Ivana Pleić
  • Foto: ilustracija
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh