Rusi u padu za 31 posto, poljskih i BiH-turista više nego lani

Turističke brojke uoči ulaska u Europsku uniju

Usklađivanje viznog režima Hrvatske i EU očito se odrazilo na bogato rusko tržište, a za sada su ohrabrujući podaci o gostima iz BiH, kojih je u našem gradu 4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine 

Pristupanjem Europskoj uniji, u Hrvatskoj na snagu stupa novi vizni režim za države s druge strane schengenske granice, a prema podacima Turističke zajednice grada Makarske već su se dijelom i ostvarile neke od bojazni turističkih djelatnika da će promjene u viznom režimu biti udarac nekima od dosad pouzdanih tržišta. Statistika tako govori da je u razdoblju od početka travnja po do danas, primjerice, potpuno podbacilo bogato rusko tržište.

- Što se tiče ruskih turista, od 1.travnja do 27. lipnja bilježimo osjetan pad u odnosu na lanjsko razdoblje. Na današnji dan prošle godine od njih smo imali 9.050 ostvarenih noćenja, sada je to samo 5.964 noćenja, odnosno 31 posto manje – potvrdio je Tonći Lalić iz Turističke zajednice grada Makarske.

S druge strane, što se tiče jednog od najvažnijih tržišta za Makarsku, onog iz Bosne i Hercegovine, podaci su za sada ohrabrujući. Naime, u odnosu na lani ostvareno je 4 posto više noćenja BiH-turista, u brojkama to iznosi točno 11.627, međutim iz Turističke zajednice kažu da će tek razdoblje od 1. srpnja pokazati kakvo je pravo stanje, s obzirom da nama tradicionalno najvjerniji gosti u razdoblju od srpnja do kolovoza ostvaruju i najveći promet.

-Mi se nadamo da nećemo imati problema s BiH-tržištem, međutim bojimo se da će nedavne promjene s vizama i putovnicama ipak imati utjecaja, dodat će Tonći Lalić.  Inače, podaci iz makarske Turističke zajednice o broju prijavljenih gostiju i ostvarenim noćenjima govore i  da je 27.lipnja u gradu boravilo 5.350 prijavljenih turista, od čega  najveći dio čine Česi i Norvežani s po 14 odnosno 15 posto, zatim 9 posto otpada na goste iz Poljske, 8 posto na Šveđane, te po 7 i 6 posto na bosanskohercegovačke i slovačke turiste.

Sve više Finaca i Litvanaca

Turističke brojke od posljednjih dana otkrivaju i neke zanimljivosti – do sada dosta manje zastupljena tržišta, poput Litve i Finske, ove godine bilježe veliki rast. Lani je, recimo, u ovo doba bilo ostvareno 1.513 noćenja gostiju iz Litve, sada ih je preko 30 posto više. Veliki rast bilježi se i kod podataka za finske državljane, koji su do sada u ovoj sezoni ostvarili 4.521 noćenje za razliku od 2.592 u istom razdoblju prošle godine.

  • Piše Ozren Franić
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh