Hoće li fiskalizacija otjerati ribare s rive?

Prodaja ribe s brodova u Makarskoj 

Svuda uokolo – na ulici, tržnici i rivi – čim spomenete slovo „f“ ljudi se narobuse od spomena fiskalizacije. Ogorčenje se prenijelo i na more, osobito u Makarskoj gdje se po starom običaju riba kupuje na rivi s broda 

Premda su još od prvog travnja na zatvorenim ribarnicama i tržnicama trgovci obvezni izdavati fiskalne račune, to od prvog srpnja čeka i njihove kolege na otvorenom.

I ribari obrtnici koji prodaju ribu na brodovima morat će izdavati fiskalne račune.

Naravno, negoduju.

-To je najveća glupost. Ne, nećemo, to je naša proizvodnja. Onaj tko je to smislio nikada nije izašao iz kancelarije i nema pojma što je život. Uz svu težinu zarade kruha sa sedam kora još je i prodavati moramo na takav način?! Ne, to će biti nemoguće – ogorčeno će  ribari.

SAM_3116Znači li to da se može dogoditi da Makarani ostanu bez starog običaja nabave svježe ribe s brodova na rivi! Naime, po starom običaju Makarani ribu puno više nabavljaju izravno s ribarskih brodova uz rivu negoli na ribarnici. Tako su navikli i to žele sačuvati bez obzira na ulazak u EU. To im svakako ne priječi ulazak u EU, ali zakon koji je donesen na neki način jest, kažu, jer je nemoguće voditi prodaju ribe kroz fiskalnu blagajnu i to iz više razloga. Riba stajanjem gubi na težini, pa je teža naravno kada se tek izloži nego za par sati. Nadalje, kako mokrim rukama s fiskalnom blagajnom kada se ne mogu ni na mobitel javiti. Plaćamo, vele, sve obveze uredno kao obrtnici ribari. Ako je trebalo još nešto, onda postoje primjereniji načini poput paušala. Ovo s fiskalnim blagajnama na ribarskim brodovima i na tržnici jednostavno će biti nemoguće, smatraju ribari. Obrazlažu kako oni rade na otvorenom, pod vedrim, ali često i tmurnim, kišnim i vjetrovitim nebom! Bilo bi vrijeme da to shvate i oni koji primaju državnu plaću i kroje nam zakone u zatvorenim toplim uredima, komentiraju ribari.

I dok ribari u Makarskoj tvrde kako neće moći organizirati prodaju preko fiskalnih blagajni, a kupci da će se na sve moguće legalne načine boriti da i u europskoj Hrvatskoj ribu kupuju s broda na rivi, kako su i njihovi djedovi, ostaje tek vidjeti kako će to prvog srpnja biti.

Piše i foto Janja Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh