Aktualni sat Gradskog vijeća: Oporba počela žestoko

Makarska oporba na prvoj se radnoj sjednici nije držala nepisanog pravila da svakoj vlasti treba dati 100 dana te nove gradske čelnike zasula pitanjima i kritikama.

Marko Ožić Bebek, bivši gradonačelnik, pitao je vlast zašto su iz Ureda gradonačelnika sa zida uklonjeni križ i slika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. – Ako ste ih bacili u smeće, recite nam, pa ćemo ih mi uzeti - kazao je Bebek. Stjepan Eljuga zamjerio je gradskoj vlasti što je sa štandarca na Kačićevu trgu uklonila hrvatsku zastavu radi zastave Makarskog ljeta predloživši da se hrvatska zastava vrati tamo gdje je bila, a da se zastava Makarskog kulturnog ljeta postavi na neki sporedni stup. Također ga je zanimalo hoće li gradska vlast pomoći učenike slabijeg imovnog stanja u nabavci knjiga te planira li nešto poduzeti da se u Makarskoj ne ugasi smjer konobara i kuhara koji će i sljedeće goditi brojiti samo 12 učenika. – Zašto je vlast stopirala projekt postavljanja novih kontejnera na preostale četiri lokacije i time dovela u pitanje 40% učešća od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji sufinancira projekt vrijedan 1,3 milijuna kuna, pitao je Jure Brkan.

Odgovarajući na pitanja, gradonačelnik Tonći Bilić kazao je kako slika prvog hrvatskog predsjednika i križ nisu bačeni nego arhivirani. Govoreći o projektu podzemnih kontejnera objasnio je kako projekt nije stopiran nego loše pripremljen.

- Jedan je problem što su 1. lipnja zabranjeni građevinski radovi ispod magistrale, o čemu se trebalo voditi računa. Drugi problem je što nisu precizno određene lokacije. Što znači kraj Tomija, u Ulici Stjepana Radića, kraj Arbuna i Sinikoša. Već imamo vlasnike koji se bune da kontejneri neće biti postavljeni na njihovom privatnom zemljištu – izjavio je Bilić.

Dogradonačelnik Miroslav Družianić odgovorio je vijećniku Eljugi da ne vidi nikakav problem da zastava Makarskog kulturnog ljeta bude dva mjeseca na štandarcu, kao što je slučaj i sa zastavom Dubrovačkih ljetnih igara, dok će se hrvatska zastava na tom mjestu vijoriti preostalih deset mjeseci. Također je najavio kako će se, ukoliko to ne bude moglo biti osigurano rebalansom proračuna, učenicima slabijeg imovnog stanja pomoći kroz socijalni program.

Tema aktualnog sata bio je i tjednik Makarsko primorje. Unatoč apelima oporbe da još jednom preispitaju svoju odluku o potpunom gašenju i eventualno razmisle o dvotjednom ritmu izlaženja Bilić je ostao kategoričan. Pozivajući se na činjenicu da općine nisu ispoštivale ugovore o sufinanciranju, istaknuo je kako je tjednik stvarao velike gubitke te da je većina zaposlenih u njemu ostvarivala ekstra honorar.- Pitam se da je Makarsko primorje vaše trgovačko društvo biste li svjesno stvarali nove gubitke – odgovorio je Bilić Zvonimiru Galiću.

  • Piše Ivana Pleić
  • Foto Željko Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh