U nadzorne odbore birat će se i kandidati sa srednjom školom

Gradsko vijeće usvojilo je odluku kojom se utvrđuju kriteriji za izbor budućih članova nadzornih odbora, upravnih vijeća i školskih odbora, te uprava trgovačkih društava i ravnatelja javnih ustanova u kojima Grad ima svoje dionice ili udjele. Prema novim pravilima, između ostalog, za kandidate s visokom stručnom spremom tražit će se 3 godine iskustva u struci,  za one s višom 5 godina, a za one koji su završili četverogodišnju srednju školu uvjet je 10 godina iskustva. Odluka je donesena bez podrške oporbene koalicije HDZ-a i HPB-a koji su se usprotivili odredbi da se mogu birati članovi sa srednjom stručnom spremom. – Prije nismo imali nikakve kriterije pa smo imali situaciju da smo u nadzornim odborima i upravnim vijećima imali svega, a sada ćemo barem uspostaviti kriterije. Na mogućnost da se imenuje i netko sa srednjom stručnom spremom idemo jer Makarska u pojedinim djelatnostima nema dovoljno akademski obrazovanih, a ne treba podcjenjivati osobe koje nemaju formalno obrazovanje, ali imaju iskustvo – obrazložio je gradonačelnik Tonći Bilić. No, njegovo objašnjenje nije zadovoljilo oporbu.

- Nije istina da u Makarskoj nema dovoljno obrazovanih ljudi. Ja bih vam odmah mogao predložiti imena s kojim biste mogli popuniti sve odbore – kazao je Zvonimir Galić (HDZ) dok je njegov stranački kolega Joško Lelas dodao kako se ‘obrazovane ljude može naći i u drugim strankama’. Gordana Muhtić (SDP) upozorila je da biranje članova sa srednjom stručnom spremom nije pravilo već samo mogućnost te da se nepotrebno radi fama oko odluke. Gradonačelnik Tonći Bilić odbio je amandman oporbe da se iz prijedloga odluke briše mogućnost biranja članova sa srednjom stručnom spremom, a prihvatio samo one vezane za terminološke greške. Podsjetimo, izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi članove nadzornih dobra i upravnih vijeća više ne bira Gradsko vijeće nego gradonačelnik.

Izabrani novi članovi tijela Gradskog vijeća

Na sjednici Gradskog vijeća koja se održala u petak u hotelu Meteor kao zamjenski vijećnik prisegnuo je hadezeovac Joško Lelas (umjesto Dražena Nemčića koji kao zaposlenik Grada obnaša nespojivu dužnost), a za dopredsjednika Vijeća, uz jednoglasnu podršku svih vijećnika, izabran je Zvonimir Galić (HDZ).

Članovi makarskog parlamenta u petak su izabrali i nove članove radnih tijela Gradskog vijeća. Tako će u Odboru za statutarno-pravna pitanja sjediti Gordana Muhtić (predsjednica), Čedo Crljen, Jasminka Korade, Bepo Lozo i Zvonimir Galić, a u Mandatnom povjerenstvu uz Viki Puharić i Tonćija Lalića, koji su izabrani na prvoj sjednici, član će biti i Zvonimir Galić. U Odboru za izbor i imenovanja, uz Sretana Glavičića, Gordanu Muhtić i Zlatka Lalića, koju su također izabrani na prvoj sjednici, kao predstavnici oporbe sjedit će Stjepan Eljuga i Kristina Kozlina Rakušić.

Predsjednik Odbora za financije i proračun bit će Miljenko Ćulav, a članovi  Jakov Lovreta, Manuela Andrijašević, Jure Brkan i Joško Lelas. U Odbor za međugradsku suradnju izabrani su Tonći Lalić, kao predsjednik te članovi Viki Puharić, Miroslav Dudaš, Žarko Klapirić i Miro Mucić. Na čelu Međustranačkog vijeća bit će predsjednica Jagoda Martić, a članovi Zlatko Lalić, Viki Puharić, Aleksandar Bajić, Dražen Prša, Marko Ožić Bebek i Kristina Kozlina Rakušić. Svi članovi za koje se glasuje pojedinačno izabrani su jednoglasno osim što je pri glasovanju za Kristinu Kozlinu Rakušić kao članicu Međustranačkog vijeća HDZ-ova vijećnica Verica Raos bila suzdržana.

Na sjednici su za nove članove Vijeća za koncesije imenovani Tonći Bilić kao predsjednik te članovi Tonći Lalić i Miroslav Družianić. Umjesto Ivana Ivande na mjesto načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje imenovan je Miroslav Družianić, a razriješen je i član Ognjen Radić.

  • Piše I. Pleić
  • Foto Ž. Kovačić
Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh