Domaćini i gosti uživali u Noći Kalalarge: Tradicionalna fešta oduševila ponudom i šušurom

Domaćini i gosti uživali u Noći Kalalarge: Tradicionalna fešta oduševila ponudom i šušurom
Domaći i njihovi turisti uživali su u dobroj pismi i spizi sinoć na tradicionalnoj fešti Noć Kalalarge. U najstarijoj i nekada najširoj gradskoj ulici tradicionalnu feštu od 1994. u okviru Makarskog kulturnog ljeta organiziraju Grad Makarska i Turistička zajednica grada Makarske.

Ovo je noć kada se tradicionalno vraća duh jednog davnog vremena, kada se ovom kalom čula pisma i širio miris vina, a puk dobro zabavljao. Šušur i stari duh Makarske osjetili su se i ove godine.

Pod ponistrama i solarima, prid dvorima i portunima pismom su publiku podarili makarski glazbari; Gradska glazba Makarska, klapa Srdela, Zbor umirovljenica Marineta, Gradski zbor Makarska, Folklorni ansambl Tempet i klapa Tramunatana. Na Kačićevu trgu publika je uživala u koncertu klape Tramuntana, koja je već dvije godine zaredom pobjednik Festivala klapa uz mandoline i gitare.

Uz pismu i dobre kapljice vina nije izostala ni slasna spiza. Vonjale su kalom svježe fritule…Nepce i oko mamila autohtona torta makarana, domaći pršut i sir, med, prirodna kozmetika od biokovskog bilja… Košarkaški klub Amfora ponudio je slasan rižot od plodova mora. Mogli su se nabaviti zanimljivi suveniri, nakit, majice,vina, med… Kod Staroga mlina upriličena je izložba koju tradicionalno u ovoj noći priređuje Foton. Ove godine izlagao je Tonči Čorić na temu “Riblji krajolici”. To su podvodne fotografije koje je Čorić zabilježio u posljednjih par godina i ponudio oku javniosti. Ljepota podmorja prenesena na Čorićevim fotografijama uistinu zaustavlja dah, a osobito zanimanje pobudila je kod turista.

Šušuru i dobroj zabavi u Kalalargi pridonijeli su njezini stanovnici i oni koji u njoj imaju dućane koje su širom otvorili za ovu feštu. Častili su prolaznike i uživali zajedno.

Ova domaća fešta koja se organizira u sklopu Makarskog kulturnog ljeta iz godine u godinu privlači sve veći broj sudionika. Osim izložbe na temu ribe, cijela je Kalalarga bila urešena na tu temu. Naime, maštovito izrađene ribe u mreži konopa uljepšale su Kalalargu.

 

 

J.Glučina / IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh