POČINJE LANTERNIN PROJEKT OBRAZOVANJA ZA ODRŽIVI RAZVOJ Na ‘Osvijesti i prihvati promjenu’ od komunikacije do turizma

POČINJE LANTERNIN PROJEKT OBRAZOVANJA ZA ODRŽIVI RAZVOJ Na ‘Osvijesti i prihvati promjenu’ od komunikacije do turizma
Savjetovalištu Lanterna je odobrena provedba projekta ‘Osvijesti i prihvati promjenu!’, a čiji je cilj obrazovanje za održivi razvoj. Poziv je raspisan u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Švicarska Konfederacija uspostavila je 2006. godine Financijski mehanizam švicarskog doprinosa procesu proširenja Europske unije koji je usmjeren na nove države članice EU i predstavlja izraz švicarske solidarnosti s Europom u preuzimanju dijela tereta vezano uz aktivnosti koje se poduzimaju u cilju smanjivanja ekonomskih i socijalnih nejednakosti na području Europske unije. Provedbeno tijelo je Ured za udruge Republike Hrvatske.

- Kroz ovaj projekt je našoj Udruzi odobreno 348.238,54 kn, a vrijeme trajanja projekta je 18 mjeseci. Projekt će se provoditi u partnerstvu sa JU MARA, OŠ Stjepana Ivičevića, SŠ fra Andrije Kačića Miošića, Udrugom Ruke za bolju Makarsku te Udrugom osoba s invaliditetom Sunce. Održivi razvoj je onaj koji zadovoljava potrebe današnjice, a pritom ne ugrožava potrebe budućih generacija. Osnovne četiri sastavnice održivog razvoja su gospodarstvo, društvo, okoliš i kultura. Kroz ovaj projekt ćemo nastojati, informiranjem i educiranjem svih dobnih skupina, podići svijest građana o održivom razvoju. Promicat će se i volontiranje među djecom i mladima, budući da ono osnažuje pojedince i pomaže u izgradnji snažnijih zajednica, potiče nove vještine i građansku odgovornost. Korisnici projekta su djeca, mladi, roditelji, nastavnici i svi ostali zainteresirani građani. Iako su pitanja vezana uz održivi razvoj integrirana u planove i programe formalnog učenja (u osnovnim i srednjim školama), određene teme nemaju jednaku kvalitetu te su potrebni dodatni napori organizacija civilnoga društva u osiguravanju praktičnog aspekta učenja u područjima kao što su zaštita okoliša i prirodnih dobara; održiva proizvodnja i potrošnja; ljudska prava i demokratsko građanstvo; poticanje i planiranje održivog razvoja; socijalna kohezija; zdravlje te kulturna i tradicijska baština – ističe Ivona Vučić, voditeljica projekta, te najavljuje: – U subotu, 16. ožujka, krećemo s prvim projektnim aktivnostima. To su radionice za srednjoškolce pod nazivom Građanski inkubator koje će voditi predsjednik Udruge partnera Petar Kelvišer. Ciklus od šest radionica u trajanju od dva sata obrađivat će teme kao što su nenasilna komunikacija, predrasude, stereotipi, identitet, diskriminacija, ljudska prava, korupcija. U subotu, 23. ožujka započinje još jedna edukacija za 1. i 2. razrede srednje škole turističkog i ekonomskog smjera pod nazivom ‘Prošlost, sadašnjost i budućnost Makarskog turizma’.

Ciljevi ovih radionica su upoznavanje polaznika s povijesnim razvojem grada u posljednjih 200 godina, razvoj svijesti o tome što je dovelo do nekih od glavnih infrastrukturnih problem Grada, razvoj kritičkog mišljenja, razvoj svijesti o mogućim alternativama turizmu u gospodarstvu Primorja, o mogućnostima zapošljavanja mladih u drugim gospodarskim sektorima te poticanje razvoja poduzetničkog duha kroz društveno odgovorno poduzetništvo Kroz radionice će mladi razvijati kompetencije za djelovanje u području održivog razvoja te će ih se kroz rad radionica poticati na aktivno sudjelovanje u području održivog razvoja.

-Svi zainteresirani se mogu prijaviti na radionice putem naše fb stranice, putem telefona 616-992 ili direktno u školi kod školskog psihologa ili pedagoga – poručuje Ivona Vučić, voditeljica projekta ‘Osvijesti i prihvati promjenu’.

 

J.M./IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh