SASTAVI SVOG ROBOTA Radionice o osnovama robotike udruge Futura hit među makarskim mališanima

SASTAVI SVOG ROBOTA Radionice o osnovama robotike udruge Futura hit među makarskim mališanima
U organizaciji razvojne agencije MARA te u suradnji s kaštelanskom Udrugom za robotiku Futura i Gradom Makarskom, za učenike osnovnoškolskog uzrasta u našem se gradu već neko vrijeme organiziraju radionice o Osnovama robotike koje su izazvale veliko zanimanje makarskih mališana.

robotika210319_003Nakon što su od početka aktualne školske godine održali četiri ovakve radionice u prostorijama Osnovne škole Stjepana Ivičevića, članovi kaštelanske udruge jučer su o osnovama robotike podučavali djecu od 3. do 6. razreda u prostoru makarskog Info-centra za mlade na Trgu Hrpina. Podijeljena u dva termina, radionica je jučer u prvom dijelu donijela upoznavanje makarskih osnovaca s osnovnim dijelovima robota, kao i osnovna znanja o tome kako spajati dijelove i sastaviti prototip do kraja. U idućem terminu učenici će raditi na programiranju i ‘oživljavanju’ samog robota, a vrijedi robotika210319_001napomenuti i da se edukacija provodi uz Lego Mindstorms EV3 opremu, kao i pripadajući programski paket s potrebnim računalnim instalacijama. Nije ovo bio ni prvi put da je interes djece za radionicom premašio predviđeni kapacitet od 14 učenika – u prostoru Info centra još je nekoliko djevojčica i dječaka čekalo sa strane i odslušalo uvodne riječi voditelja, a priliku za sastavljanjem svog robota dobit će u idućem terminu. Onih 14 koji su se najbrži prijavili za radionicu raspoređeni su u parove i dobili po kutiju s dijelovima, a potom su pažljivo pratili upute Gorana i Joška Samardžića iz udruge Futura.

robotika210319_004Inače, u pitanju je udruga osnovana 2017.godine, kako nam govori predsjednik Goran Samardžić, s ciljem motiviranja učenika osnovnih škola da zavole ovu zanimljivu inženjersku znanost. – Veseli nas vrlo dobra reakcija i interes djece za robotikom i to ne samo u Makarskoj, a mi se trudimo prenijeti znanja i zabaviti djecu koliko možemo. Zbog kvalitete rada smo prisiljeni na maksimalno 14 učenika u radionici, no isto tako ćemo se potruditi da nitko ne ostane zakinut, pa će i oni koji su danas bili prekobrojni uskoro dobiti novi termin. U praksi se pokazalo da djeca i učenici uistinu robotika210319_002najviše vole ovaj Lego Mindstorm paket kojeg koristimo i koji je stvarno edukativan, dobro prilagođen za njihovu dob i pruža mnogo mogućnosti za zabavu i rad. Jer, može se iz ovoga napraviti bezbroj različitih konstrukcija, konkretno roboti koji će se konstruirati na ovakvim radionicama mogu gibati se u svim parametrima, mogu ispaljivati ‘rakete’, instalirat ćemo im senzore udaljenosti i još dosta zanimljivih stvari. Posebno mi je drago što su na kraju svaki put oduševljeni kada napokon vide rezultat svog rada, i odmah pitaju kada će druga radionica – govori Goran Samardžić, koji je najavio novo druženje Future s makarskim osnovcima za četvrtak 28.ožujka.

mara_adrion_radionica040618_007Radionice je, kako smo i naveli na početku, organizirala Javna ustanova Makarska razvojna agencija Mara i one su dio projekta BizKultura, financiranog sredstvima Splitsko dalmatinske županije, i koji se sastoji od tri dijela – Male poduzetničke akademije namijenjene poduzetnicima i start-upovima, zatim EU škola namijenjena svima koji žele raditi na pripremi i provedbi EU projekata, dok su radionice robotike dio programa napredne informatičke pismenosti za učenike osnovnih škola. – Ovakve radionice nude nove vještine, razvijanje timskog rada, koncentracije kroz jedan novi i zanimljiv način. Lani su se održavale u obje osnovne škole, od početka godine nekoliko puta za redom u OŠ Stjepana Ivičevića a ovo je prva koju smo organizirali izvan školskog prostora. Zbog velikog interesa djece planiramo još jedan ciklus u OŠ oca Petra Perice, kao i ponovo u Info centru za mlade – najavila je ravnateljica MARA-e Lidija Vukadin Vranješ.

O.Franić / IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh