U Gradskoj knjižnici živo i ljeti: Gosti oduševljeni fondom ali ne prostorom

U nabrajanju sadržaja koji čine turističku ponudu samo rijetki će se sjetiti Gradske knjižnice Makarska. Upravo u ovom prostoru Stare škole ljeti je čak i življe nego tijekom ostalih mjeseci u godini. Dnevno knjigu posudi pedesetak zaljubljenika u dobro štivo, a posebno je zanimljivo da članovi, barem desetak dana koliko su na odmoru, postaju gosti koji se odmaraju u Makarskoj, i udaljenijem Drveniku. Nije im teško za članarinu izdvojiti 80 kuna.

-Naša čitalačka publika ima od 7 do 77 godina i više. Turisti, koji postaju članovi samo tijekom boravka na Primorju, su ljudi koji imaju izgrađene čitalačke navike. Kada uđu u knjižnicu već znaju što žele posuditi. Ugodno su iznenađeni fondom knjižnice u kojoj je oko 70 tisuća naslova, od starih izdanja do najnovijih knjiga. U isto vrijeme neugodno su iznenađeni lošim prostornim uvjetima, kaže knjižničarka Ana Nakić.

Police na kojima stoje krimići i ljubavni romani su praznije. S razlogom, na ljetovanju se želi čitati knjiga koja opušta, ne traži emocionalno i intelektualno iscrpljivanje. Vrlo često roditelji dolaze po slikovnice i dječje knjige. Može se uočiti kako osnovnoškolci rado čitaju lektiru ljeti, maturanti posuđuju knjige koje su im potrebne za državnu maturu, a studenti literaturu potrebnu za pisanje diplomskog rada, pojašnjava Nakić.

O potrebi izgradnje Kulturnog centra se govori već godinama. U okviru objekta namijenjenog kulturnim potrebama Makarske, a razina kulture u gradu najviše govori o kvaliteti duhovnog života, prostor je planiran i za Gradsku knjižnicu Makarska, inače među najstarijim u Dalmaciji. U današnje vrijeme knjižnica je mjesto u kojem se samo ne čitaju knjige, već sve više postaje informacijski centar u kojem se nude elektronički mediji, organiziraju radionice i drugi sadržaji. Za očekivati je da će Makarska, budući je to uklopljeno u Prostorni plan grada, naći načina kako čitalačkoj i inače publici koja žudi za kulturom, otvoriti vrata Centra vrijedna čekanja i to u što skorije vrijeme.

 Piše Jasna Morović  Foto IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh