ŠKRITORIJ I MAŠKADUR Prepuna dvorane Arte dočekala predstavljanje nove knjige Marina Srzića

ŠKRITORIJ I MAŠKADUR Prepuna dvorane Arte dočekala predstavljanje nove knjige Marina Srzića
Kao centralno događanje obilježavanja nacionalne Noći knjige sinoć je pred mnogobrojnim posjetiteljima u prepunoj dvorani Arte svečano predstavljena druga knjiga našeg gradskog knjižničara Marina Srzića, pod nazivom “Škritorij i maškadur”.

knjiga_srzic230419_001Nakon što je 2017.godine izazvao veliki interes makarske javnosti svojom prvom knjigom Kavalaric, Srzić se i u svom drugom djelu vratio u dvorove i portune Kalalarge, u doba neke druge Makarske iz 1970-ih godina prošlog stoljeća, donoseći autentične priče i pikanterije čija je zajednička poveznica škritorij – pisaći stol nekadašnjeg odvjetnika Ikice Franića, koji je sadržao čitav niz tajnovitih, zanimljivih pa i u to doba zabranjenih stvari, koje je autor knjige još kao dijete postepeno otkrivao zavirujući u škritorij kada ga nitko ne bi gledao. Dok sam Škritorij tako donosi još pedesetak priča o stanovnicima stare Kalalarge, drugi dio knjige – Maškadur, knjiga_srzic230419_003svojevrsni je leksikon makarskih izraza i pojmova kojima je, baš kao i junakinjama i junacima priča sabranih u Srzićevom Škritoriju, prijetila trulež zaborava. Uz samog autora knjigu su, baš kao i u slučaju Kavalarica, predstavili Davor Šegota i prof. Ankica Ravlić, dok su u samo uvodu za brojne posjetitelje u dvorani Arte zapjevali poznati makarski klapski glasovi – Bojan Mileta, Igor Gojak, Josip Marinović, Zvonko Gilić i Ivo Babić. Kako je tijekom sinoćnjeg predstavljanja kazao Davor Šegota, ujedno i autor uvodnika za Škritorij, jedna od centralnih figura svih ovih priča iz poznate nam kale, susjeda Domitilja, život opisuje kao valcer – dva koraka knjiga_srzic230419_009naprijed, jedan natrag. Upravo je taj trokorak, istaknut će Šegota, autor pretvorio u nosivi građevni element svojih priča. – Na prvom koraku tog spisateljskog valcera Marino nam postavlja pozoricu na kojoj će se predstava odigrati, daje vrijeme događanja i dočarava stanje svijesti aktera. Drugi korak je zaplet priče koja seudobno smjesti među sve isprepletene činjenice, a treći i posljednji korak donosi odlučan i samorazumljiv te manje ili više sretan kraj. – Priče Škritorija treba čitati jednu po jednu i uživati ih pažljivo jer osim samog zapleta u sebi nose i brojne druge informacije o ljudima i vremenu, koji vam mogu povesti dalje niz ‘aveniju sjećanja’. Budite pažljivi i ispod glazure glavnog događaja i nosećih likova otkrit će vam se i paralelni svjetovi Kalalarge – dodao je Šegota.

knjiga_srzic230419_013O drugoj cjelini ove knjige govorila je prof. Ankica Ravlić, koja je istaknula kako je autor u svom Maškaduru sačuvao ozbiljnost i dramu društvenih događaja, političkih lomova i promjena, zabrana, ukidanja i obraćenja ali isto tako i pikanterije i intrige stare Makarske.- Maškadur čuva mnoge tajne, neke označene i kao ispovjedne. Mudri čuvar gradskog identiteta zna kako su strukture vlasti, zakoni i propisi promjenjivi, a potrebe i nevolje puka trajne, te kako su utočišta i zagovori svevermeni. Svi bokunići zajedničkog makarskog traganja kroz vrijeme pohranjeni u ovom papirnatom maškaduru ostaju sačuvani na radost i ‘starenika i došlaca’ – u knjiga_srzic230419_012srcima. A sve što je u srcu, u krvi je i u genima danas, sutra i zauvijek – dodala je Ankica Ravlić. Naravno, bila je ovo i prilika da publika premijerno čuje dio priča koje je Marino Srzić sabrao u svojoj knjizi, ali isto tako i da svi zainteresirani nakon završetka službenog dijela nabave svoj primjerak po promotivnoj cijeni, te ostanu na druženju i prigodnom domjenku. – Ohrabrila me je reakcija publike kada je objavljen Kavalaric i tada sam shvatio da ljudi zapravo traže priče o tradiciji i da na nekakav način jednostavno vape za nečim domaćim i autohtonim. Naime, nije problem u tome da Makarskoj manjka identiteta , već u tome što sve te detalje koji se usko vežu uz našu domaću tradiciju ne znamo čuvati, niti dobro promovirati. Mislim da je to na neki način pokazao i večerašnji interes Makarana za pričama iz Škritorija i maškadura – kazat će Marino Srzić

O.Franić / IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh