VELJKO BARBIERI PREDSTAVIO ROMAN ‘SFINGA’ Knjiga o ljubavi u kojoj pisac ne nudi odgovore već ih čitatelji trebaju sami dokučiti

VELJKO BARBIERI PREDSTAVIO ROMAN ‘SFINGA’ Knjiga o ljubavi u kojoj pisac ne nudi odgovore već ih čitatelji trebaju sami dokučiti
Značajan i veliki datum u povijesti Ogranka Matice hrvatske u Makarskoj 5. lipnja, dan kada je 1971. godine osnovana makarska Matica, obilježen je na najljepši način. Poznati hrvatski književnik Veljko Barbieri, po rođenju Splićanin, ali velikim dijelom života vezan uz Makarsku, na čijim ulicama danas najradije provodi vrijeme, predstavio je svoju novu knjigu ‘Sfinga’. Riječ je o romanu od dvanaest pjevanja kojim nagrađivani i prevođeni autor zatvara trilogiju započetu još 1997. godine. A veliki broj štovatelja lijepe riječi u dvorani Arte mogao je ne samo slušati o Sfingi već i doživjeti njezinu zanimljivu poruku – Veli Krist nije u božanstvu već u čovječanstvu.

U ime makarske matice predsjednik Ante Škrabić prisjetio se Veljka još iz njihovih dječačkih dana kada su ih ljeta vezivala na Maloj plaži. Uz podsjećanje na veliki književni opus Veljka Barbijerija istaknuo je njegovu značajnu ulogu u Domovinskom ratu. Pukovnik je Hrvatske vojske i počasni građanin Pakraca. Govoreći o romanu Škrabić je kazao: –Ovo je knjiga o ljubavi, a sve velike teže besmrtnosti.

Predstavljajući novo djelo Veljka Barbijerija Siniša Vuković, predsjednik splitskog Ogranka Društva hrvatskih književnika ponajprije je istaknuo kako se radi o vrhunskom djelu, a pisca je, čiji stil krasi atmosfera i ambijentalnost, usporedio sa snagom Beethovena. – Čitatelj kada ponikne u Barbijerijeve, ne poželi zatvoriti roman. Kao što je sfinga ispunila njegovo odrastanje u Splitu, i putem tih snova iz djetinjstva nastavila živjeti i kao književno bogatstvo, ‘Sfinga’ uzvišenim stilom obogaćuje duhovni i umjetnički svijet – kazao je Vuković.

-Drago mi je što nakon dugo vremena mogu u Makarskoj predstaviti svoju knjigu. Split, Makarska, i Dalmacija u cjelini, su me obilježili. Mojim stihovima progovaram o ljubavi, trajanju. Vrijeme u kojem živimo je zaboravilo bit, a bitak se šulja na obzoru.Ova knjiga postavlja pitanja koja se tiču svih nas. Ne nudim odgovore već je na čitateljima da otkriju što je sfinga dokučila – poručio je Veljko Barbieri.

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh