VELIKE PRIPREME ZA KAZALIŠNI SPEKTAKL NA OSEJAVI ‘Ero s onoga svijeta’ 7. kolovoza prvi put otvara vrata operi u Makarskoj

VELIKE PRIPREME ZA KAZALIŠNI SPEKTAKL NA OSEJAVI ‘Ero s onoga svijeta’ 7. kolovoza prvi put otvara vrata operi u Makarskoj
Gostovanje Splitskog HNK-a s opernim spektaklom ‘Ero s onoga svijeta’ 7. kolovoza na Osejavi publika čeka s nestrpljenjem jer ovo je prvi put da Makarska otvara vrata operi.

Pripreme su već počele. Postavljena je pozornica, i do iduće srijede grad će dobiti kazalište na otvorenom, tik uz more.

U sve se na licu mjesta uvjerio Srećko Šestan, intedant splitskog HNK-a i ravnatelj Splitskog ljeta. Podsjeća da je ‘Ero s onoga svijeta”, našu u svijetu najizvođeniju operu Hrvatsko narodno kazalište premijerno, u režiji Krešimira Dolenčića, izvelo 2001. godine, što ovu produkciju čini trenutno najdugovječnijom predstavom ovog kazališta. Kad je u pitanju makarska izvedba predstavom će ravnati dirigent Jure Bučević, a kao protagonisti komične priče o preodijevanju seljaka Miće koji tobože dolazi s onoga svijeta u namjeri da ispita ćud i odanost djevojke koju voli, nastupit će u naslovnoj ulozi Miljenko Đuran, Antonija Teskera u ulozi Đule, Mate Akrap kao Gazda Marko, Terezija Kusanović u ulozi njegove žene Dome, Ljubomir Puškarić kao mlinar Sima i Maja Andrijolić kao Čobanče, uz Zbor i Orkestar Opere HNK Split, te plesače KUD-a Jedinstvo. Sveukupno na pozornici će biti oko 130 izvođača. Izvornost predstave ‘ojačat’ će i dva konja.
Autorski tim, pak, osim redatelja Dolenčića, čine scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Danica Dedijer, koreograf Luciano Perić, asistentica redatelja je Jelena Bosančić, a oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović.
- Osim što je Gotovčeva životopisna opera, na tekst književnika Milana Begovića, izvođena u splitskom HNK, zatim u Vrlici, rodnom mjestu Begovića, a prije dvije godine u Šibeniku, splitski operni pjevači prvi put gostuju na jugu Županije. Drago mi je da je došlo do suradnje s Gradom Makarskom i makarskom Turističkom zajednicom oko ovako vrijednog projekta – ističe Šestan najavljujući da će svi oni koji budu ovu komičnu operu gledali s brodica imati besplatne ulaznice.
Ponos što će Makarska publici domaćoj, i gostima, omogućiti kulturni doživljaj kakav je ‘Ero s onoga svijeta’ s nama je podijelila Hloverka Novak Srzić, direktorica makarske Turističke zajednice. –Još uvijek ljudi pričaju o prošlogodišnjem spektaklu na Osejavi baletu ‘Labuđe jezero’ koji je gledalo oko 1500 ljudi. Vjerujem da će ovogodišnje Makarsko kulturno obilježiti ‘Ero s onoga svijeta’ putem kojega ćemo uživati u prelijepoj hrvatskoj glazbi. Naši građani stalno zovu i žele karte za operu. Sve nas to jako raduje, i zato neka požure kupiti ulaznice u Mariva turistu ili Croatia-ticketsu po cijeni od 70 kuna – poručuje Hloverka Novak Srzić.

-”Tik uz more, opera ljeta, Ero s onoga svijeta’ je naš moto i građani to prepoznaju. Opera kakav je ‘Ero s onoga svijeta’ se gleda više puta, jer ona je odraz poštivanja tradicije i kulture našeg naroda. Puno smo godina pokušavali ostvariti ovu suradnju sa splitskim HNK, a i ove godine uspjeli – ističe Dražen Kuzmanić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Makarske, zadovoljno dodajući da će i ovo gledalište biti sigurno puno kakvo je bilo i na Ljetnoj pozornici protekle tri večeri Makarskog kulturnog ljeta.

 

 

Jasna Morović/Željko Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh