HNK SPLIT S NAJPOZNATIJOM NAŠOM OPEROM NA OSEJAVI “Ero s onoga svijeta” očarao publiku raskošnom izvedbom u atraktivnom ambijentu

HNK SPLIT S NAJPOZNATIJOM NAŠOM OPEROM NA OSEJAVI “Ero s onoga svijeta” očarao publiku raskošnom izvedbom u atraktivnom ambijentu
Više od tisuću i pol ljudi sinoć je na glazbeno scenskom spektaklu Ero s onoga svijeta uživalo u najvećem kulturnom događaju Makarskog kulturnog ljeta 2019. Iznimna izvedba HNK Split najpoznatije hrvatske opere, spektakularna po svemu; sceni, kostimima i naravno nadsve narodnim napjevima koje je Jakov Gotovac vještinom najvećeg majstora uklopio u svoje djelo, ostaje zapamćena i po posebnom ambijentu u kojem je izvedena u Makarskoj.

Pod vedrim nebom tik uz more, opera, narodne nošnje, brojni izvođači, orkestar, zbor, folklor pa i dva živa konja, na atraktivnoj pozornici na poluotoku Osejavi, ostat će u sjećanju publike koja je uživala u komičnoj priči preodijevanja bogatog seljaka Miće koji tobože dolazi s onoga svijeta u namjeri da ispita ćud i odanost djevojke koju voli. Očaravajući je bio pogled na pozornicu. Opera “Ero s onoga svijeta” je jedno od najboljih djela slavenske operne literature. Zasluge za sinoćnju nezaboravnu izvedbu kojom je prikazana sva raskoš hrvatske kulturne baštine, pripadaju dirigentu Juri Bučeviću, glavnim protagonistima ove komične priče; Miljenku Đuranu koji nastupa u naslovnoj ulozi i Antoniji Teskeri u ulozi Đule, Mati Akrapu (gazda Marko),Tereziji Kusanović (Markova žena Doma), Ljubomiru Puškariću (mlinar Sima) i Maji Andrijolić (Čobanče), Zboru i orkestru Opere HNK Split i plesačima KUD-a Jedinstvo. Doživljaj opere “Ero s onoga svijeta” izvedene u čarobnom ambijentu poluotoka Osejave u Makarskoj ostat će zauvijek u sjećanju svih koji sinoć nisu propustili ovu jedinstvenu priliku. Ovaj glazbeno- scenski spektakl hit je kulturnih događanja ovoga ljeta na Jadranu, a Makarsku pozicionira kao jedno od nezaobilaznih kulturnih središta Dalmacije.

Uz ovo organizatiori Makarskog kuturnog ljeta 2019. Grad Makarska i Turistička zajednica potrudili su se ponudili preko 70 raznovrsnih događanja i nastupa poznatih hrvatskih i inozemnih glazbenika. Po završetku ovog spektakla gotovo trosatnog trajanja publika je glasno komentirala: – Svaka čast izvođačima i organizatorima koji su nam omogućili da u ovome uživamo upravo ovdje u Makarskoj u ovom čarobnom ambijentu.

Janja Glučina / IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh