FILIP VILIM ŠABIĆ IZLOŽBOM ‘BIOKOVO’ OTVORIO 10. FOTON I PORUČIO ‘Mi smo prolazni, priroda ostaje, tome učite svoju djecu’

FILIP VILIM ŠABIĆ IZLOŽBOM ‘BIOKOVO’ OTVORIO 10. FOTON I PORUČIO ‘Mi smo prolazni, priroda ostaje, tome učite svoju djecu’
Udruga Foton svoj desetogodišnji jubilej, a kojim je uveličala obilježavanje Dana grada Makarske, počela je na najljepši način. U Gradskoj Galeriji Antuna Gojaka do 21. listopada otvorena je izložba fotografija ‘Biokovo’ makarskog zaljubljenika u prirodu i njezinog čuvara Filipa Vilima Šabića kojemu je ovo drugo predstavljanje u Makarskoj nakon 31 godinu.

U ime Fotona i predsjednika Vice Rudana zahvalila se Tina Divić, a Žana Šulenta, najavljujući izložbe Marine Andrijašević u Rokatanskom te Marine Šola Zelić u Pivnici Pivac, istaknula je potporu Grada Makarske i makarske Turističke zajednice u organizaciji kulturnog događaja.

Pogled na pedesetak fotografija nastalih od 1955. godine dovoljna je za shvatiti ljubav i strast Vilimovog oka i srca kada u carstvu prirode ugleda posebne biokovske motive. Njemu najdraža je raritetna je na kojoj ‘poziraju’ četiri generacije divokoza, nastala 70-tih godina, a za koju mu je Svjetsko udruženje lovaca nudilo veliki novac ali rođeni Makranin nije popustio. Ponosan je zbog motiva, ali i sjećanja da je upravo on bio taj koji je među zaslužnima što je biokovski životinjski svijet 1964. postao bogatije za divokoze koje su naseljene s Čvrsnice. Kao dugogodišnji direktor Šumarije Makarska i prvi ravnatelj Parka prirode Biokovo ponosan je na to vrijeme kao i time što su njegove fotografije u brojnim časopisima pronosile ime Biokova i Makarske.

Puno toga ima za pripovijedati Filip Vilim Šabić, vitalni 83-godišnjak, koji je s aparatom posvugdje već više od pet desetljeća, od prvog Zorkija do digitalnih spravica. U bogatoj arhivi je pedesetak tisuća fotografija i slajdova, najviše Biokova ali drugih kutaka prirode. O velikom i uspješnom fotografskom opusu govori dvadesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Europi. Publika na izložbi mogla je autora doživjeti i kroz kratki dokumentarni film ‘Živjeti s prirodom’.

- Biokovo je čarobno, i ljeti i zimi. Po meni najljepša planina. Zato ga moramo čuvati jer mi smo prolazni, a priroda ostaje. Svima bi poručio da ljubav prema prirodi prenose na svoju djecu – riječi su Filipa Vilima Šabića koji će već s prvim zrakama sunca u rodni Makar, a potom put pod noge jer visine Biokova uvijek čekaju s nekom novom fotografskom tajnom.

 

 

Jasna Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh