MAKARSKA MATICA HRVATSKA UGOSTILA KATU LENDIĆ U pjesmama ‘Ogrtač od paučine’ prekrila tvrdo Biokovo i more lelujavo

MAKARSKA MATICA HRVATSKA UGOSTILA KATU LENDIĆ U pjesmama ‘Ogrtač od paučine’ prekrila tvrdo Biokovo i more lelujavo
Njezine pjesme u kojima se teške i tužne životne teme zaogrnute humorom podsjećaju na Raosov način pisanja, a sigurno da postoji nit jer autorica Kate Lendić je iz Medova Doca. Kazao bih i jedina je moja tetka, tako je u uvodu tribine makarskog Ogranka Matice hrvatske, pjesnikinju iz Vrgorca, a kojoj je ‘Ogrtač od paučine’ treća zbirka poezije, a baštini i dvije knjige proze, predstavio predsjednik makarskih matičara Ante Škrabić.

Uz pjesmu Gradskog zbora Makarska pod ravnanjem Marina Ercega, o knjizi su, a izdavač je Matica hrvatska Čitluk, govorile i čitale Željka Opačak i prof. Antonija Galić.

Tvrdo Biokovo i lelujavo more, sve se ogleda u Katinim pjesmama, a ona radije bira ostajanje na suhom. Ipak, more joj je potrebno kao nadahnuće, široko polje mogućnosti. Sve je kod nje u kontrastu mladost i starenje, poštenje i licemjerstvo, san i stvarnost…, i sve to čini nemjerljivom jednostavnošću. I tako kroz stotinu pjesama raspoređenih u šest poglavlja. Autorica je svojim izričajem prerasla regionalno, a osebujan kolorit čini je posebnom, naglašeno je na predstavljanju nove knjige Kate Lendić. Ovo iznimno lijepo kulturno večer u dvorani Arte dio je programa obilježavanja Dana grada Makarske.

Autorica je sama na svoj šarmantan način otvorila biografsku i pjesničku priču. – Kada sam pohađala srednju ekonomsku školu 1965. u Makarskoj, u ovoj zgradi, u ovoj prostoriji učila sam strojopis. I tad su mi riječi bile draže od brojki. Pisala sam pjesme i objavljivala u školskom listu. Životnu stranicu potom sam nastavila u Vrgorcu, gdje i danas živim. Ne osjećam da sam se promijenila svih ovih godina. Po meni kada pišem pjesme ili priče to nije ozbiljan posao, ali je važno da me ispunjava. U mom objavljenom stvaralaštvu nema ljubavnih tema, ali sam ih napisala, i to puno. U njima se ogleda luda zaljubljenost. Rekla sam sinu kada me ne bude neka ih tiska – bila je iskrena Kate Lendić, najavljujući uskoro izlazak njezine šeste knjige.

 

 

 

 

Piše i foto Jasna Morović

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh