BK MAKARSKA U CIKLOKROSU ZA JUNIORE Luka Okmažić viceprvak na nacionalnom prvenstvu u Donjoj Voći

BK MAKARSKA U CIKLOKROSU ZA JUNIORE Luka Okmažić viceprvak na nacionalnom prvenstvu u Donjoj Voći
Član Biciklističkog kluba „Makarska“ Luka Okmažić jučer je, u Donjoj Voći, postao vice prvak u Ciklokrosu za juniore. Luka je 4 kruga odvozio za 42:38;1, a pobjednik je Fran Bošnjak koji ove godine vozi za juniore (39:31;5), dok je brončani bio Bruno Paškalin (Adria MOBIL. Novo mesto).

Utrku je odvozio i Ivan Okmažić, prošlogodišnji pobjednik u kadetima, ali zbog tehničkih problema s jednim krugom manje (2) u vremenu 25:57;4.

Utrka je organizirana u Donjoj Voći uz kapelu Sv. Tome (gdje je bio i cilj), po sunčanom i zahtjevnoj vlažnoj zemljanoj podlozi, sama organizacija Nacionalnog prvenstva u ciklokrosu povjerena je BK „Puls“ iz Čakovca te je besprijekorno obavljena. Na atraktivnoj stazi i izuzetnom vremenu nastupilo je oko stotinjak natjecatelja iz cijele Hrvatske.

- Ciklokros je takozvana zimska biciklistička disciplina. Sastoji se od vožnje kraćih krugova na trkalištima s podlogama na kojima ima makadama, šumskih staza, trave, malo ceste te strmih, kratkih uzbrdica. Uz zahtjevnu stazu, na njoj se nalaze i prepreke postavljene na način da tjeraju vozače da tehnički što brže izvedu manevre silaska s bicikala, prelaska prepreke i vraćanja u vožnju. Utrku ciklokrosa moguće je voziti na ciklokros ili cestovnom biciklu koji zadovoljava CX pravila, koji nema nikakvih suspenzija, a maksimalna širina gume je 33 mm. Krug je oko 2500 m dužine i vozi se onoliko krugova u donosu na uzrasnu kategoriju ( cca 7-1), a podloga je zemlja i asfalt. Startno-ciljna ravnina obično se nalazi na asfaltu. Zadnji dio kruga od oko 300 m staze je uzbrdica. Dio staze koji se vozio na zemljanoj livadi bio je označen stupićima i trakama – doznajemo od Nenada Židića, tajnika BK Makarska.

 

J.G.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh