GRAD MAKARSKA Počast najzaslužnijima za Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

GRAD MAKARSKA Počast najzaslužnijima za Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja
Tradicionalno 15. siječnja, Grad Makarska odavanjem počasti najzaslužnijima za stvaranje Hrvatske obilježava Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Delegacija Grada Makarske, SABA Makarsko primorje, HDZ-a i SDP-a u nazočnosti predstavnika udruga iz Domovinskog rata i društvenog života grada položili su jutros cvijeće i upalili svijeće na Spomenik hrvatskom branitelju.

- Svim građanima čestitam spomendan Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Vi svjedoci toga vremena pamtite što je za našu državu značio 15. siječnja 1992. Toga dana došle su na naplatu sve zasluge naših branitelja koji su se 91. borili za slobodnu domovinu. Neizvjesnost, muka, smrti i sva patnja koju su izdržali kroz ’91. dobila je na vrijednosti tog 15. siječnja. Čitava Međunarodna zajednica priznala je Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu u ujedinjenoj Europi. To je dalo veliki poticaj i zahvalu hrvatskim braniteljima da izdrže do oslobođenja. Građanima su svi dokumenti Republike Hrvatske postali međunarodno valjani. Veliki datum 15. siječnja nakon punih 28 godina svi obilježavamo s ponosom i dužnim poštovanjem prema najzaslužnijima za slobodu i taj dan za stvaranje naše domovine – istaknuo je gradonačelnik Jure Brkan pozvavši okupljene na minutu šutnje kojom je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima. Molitvu odrješenja vodio je mons. Pavao Banić.

Pred Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu izaslanstva Grada Makarske, HDZ-a i SDP-a položili su cvijeće i upalili svijeće. Na minutu šutnje kojom je odana počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu pozvao je dogradonačelnik Dražen Nemčić podsjetivši kako se te godine slika slavlja za priznanje Hrvatske iz Makarske širila. „Mnogi od vas su bili svjedoci kada su građani Makarske proslavili taj dan na Kačićevu trgu. Važno je također podsjetiti da je prije 22 godine mirno reintegrirano Podunavlje. Uz hrvatski narod i hrvatske branitelje najveću ulogu u tome je imao predsjednik dr. Franjo Tuđman, podsjetio je Nemčić. Sveta misa za domovinu služit će se večeras u crkvi sv. Marka u 18 sati.

Hrvatska delegacija u Vukovaru 19. 11. ’97.

Među okupljenima na obilježavanju Dana međunarodnog priznanja RH i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja bio je i Stjepan Eljuga koji nas je podsjetio kako je izaslanstvo Grada Makarske u kojem je i sam bio, posjetilo Vukovar 19. 11. 1997., godinu dana prije završetka mirne reintegracije. Predočio nam je i fotografiju iz Vukovara koja je snimljena 9. 11. ’97.

 

Janja Glučina / IvoR

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh