Mijenjaju se turistički trendovi: U autokampovima se sve više odmaraju bogati gosti

U turističkim statistikama uglavnom se naglasak stavlja na noćenja ostvarena u hotelima i privatnom smještaju, a broj gostiju koji se odmara u kampovima potiho se spominje. I dok su do devedesetih godina prošlog stoljeća autokampove punili turisti skromnije platežne moći, posljednjih godina taj se trend mijenja. Kamperi su bogati ljudi koji investiraju u svoje ‘kućice’, a na ovaj vid ljetovanja odlučuju se jer žele odmor u suživotu s prirodom, najčešće su to Slovenci, Česi i Nijemci. Njihovu dobru platežnu moć trebali bi pratiti svi oni koji osmišljavaju turističku ponudu. Sada se tako najčešće događa da u kampove stignu bogati gosti, a da gotovo nemaju gdje potrošiti novac, a željeli su i na taj način svoje ljetovanje učiniti dobrim i posebnim.

Ribarević: Prije 23 godine u kampovima je ljetovalo 18 tisuća gostiju

Do 1990. godine na Makarskom primorju u autokampovima je bio zavidan smještajni kapacitet. Dobar turistički znalac Vedran Ribarević sjeća se kako je u jednom danu prije 23 godine znalo biti 18 tisuća gostiju, a za sezonu je ostvarivano 560 tisuća noćenja. Uglavnom, riječ je bila o domaćim gostima koji su boravili pod šatorima, nešto manje njih imalo je svoju kamp kućicu. Dio kampova nudio je te mobilne kućice, ali u njima su se odmarali turisti nešto boljeg džepa.

Danas je na Primorju slika drugačija. Mjesta u kampovima je puno manje, od Baške Vode do Gradca kamperima je na raspolaganju oko 5000 smještajnih jedinica, ali se zato sve više ulaže u poboljšanje kvalitete. Opremljeniji su sa svime onim što očekuje suvremeni gost, jer jedino tako mogu biti konkurentni na sve izbirljivijem turističkom tržištu.

Najveći: Baško Polje u Baškoj Vodi i ‘Dole’ u Živogošću

Iako je konac kolovoza, i vrijeme ne ide na ruku kampiranju, u autokampu ‘Dole’ u Živogošću popunjena je polovica od 2000 mjesta. Pero Morović, upravitelj, ističe kako su gosti sa češkim, bosanskohercegovačkim i njemačkim putovnicama najbrojniji, a ove će godine kamp ponoviti prošlogodišnju brojku o 100 tisuća ostvarenih noćenja. Umjesto boravka u šatoru radije dolaze svojim ‘kamion kućicama’ ili iznajmljuju mobilne kućice preko turističkih agencija. Ti gosti očekuju kvalitetnu vanpansionsku ponudu, dakle dobre restorane i druge sadržaje, a to u ovdje u mjestu nemaju, naglašava.

Autokamp ‘Baško Polje’ stalno unapređuje kvalitetu, i tri zvjezdice veliki su mamac za brojne kampere kojih u jednom danu ima 1900. Od individualnih gostiju Slovenci, Poljaci, Česi, su ti koji najviše dolaze u Baško Polje, i to sa svojom opremom. Mario Gojak, voditelj ‘Baškog Polja’ nada se desetak posto boljem rezultatu od prošlogodišnjeg. Vjeruje da će na kraju sezone to biti 90 tisuća ostvarenih noćenja. Ističe kako je među većim kampovima na Primorju među najboljima, a svake godine se napravi korak više. Parceliziran je, ima suvremene sanitarne čvorove, u ponudi su luksuzne mobilne kućice uz more. Sve to znači više probirljivih, ali bogatih gostiju sa zapadnog tržišta, dodaje, svjestan kako se još dosta mora poraditi na osmišljavanju društvenog života u autokampu.

Uz ove kampove u državnim rukama ili hotelske kuće, nekoliko ih je u rukama privatnika čije je do jučer neiskorišteno zemljište počelo donositi zaradu. Uz Makarsku, Krvavicu, tri su u Živogošću-Čiste, a to je dodatnih preko tisuću i pol smještajnih jedinica. Također su u ponudi kampovi u Zaostrogu. Stječe se dojam kako je Primorje kamperima sve zanimljivije, a hoće li njihova brojka ostati na sadašnjoj razini, ili će se povećavati, a za što ima potencijala, na vlasnicima kampova je novi izazov. Tu priča o ponudi ne prestaje jer bi mjesta u kojima se nalazi ovaj vid turističkog smještaja tome trebala pristupiti analitičnije, i učiniti napore da i ona živnu u kompletiranju usluga na koje kamperi računaju.

Piše Jasna Morović    Foto IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh