VRIJEME KORIZME Poziv da budemo bolji i činimo dobra djela

VRIJEME KORIZME Poziv da budemo bolji i činimo dobra djela
Čistom srijedom ili Pepelnicom danas je počela korizma, koja završava na Veliki četvrtak, kada počinje Trodnevlje. Ovo je dio liturgijske godine u kojem se kršćani pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi, dobrim djelima, te dubljem promišljaju svoje vjere.

U novije vrijeme tržišta i komercijalizacije, mnogi govore kako će se odreći ovog ili onoga. Ali bit korizme nije u tome, ona je puno veća i dublja i poziva ljude na dobra djela i empatiju prema potrebitima. Odricanje od loših navika da! Odricanje koje će drugome pomoći svakako da.

Svojom simbolikom Čista srijeda poziv je ljudima da kroz vrijeme korizme nastoje mijenjati vlastito ponašanje, posebice kroz dva vida – da zauzetije nastoje odbacivati osobne mane za koje osjećaju da ih udaljuju od čovječnosti, te da se nastoje odrediti za dobro, biti pozitivni, pomagati drugima i imati osjećaj za ljude u potrebi. Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a kako poziva na unutrašnje čišćenje, naziva se i Čista srijeda. Da bi se naglasio njezin pokornički karakter, Crkva je Čistu srijedu, uz Veliki petak, proglasila zapovijedanim postom i nemrsom. Mnogi tada za jedini preporučeni obrok konzumiraju ribu. Zato su se i u Makarskoj dan uoči Čiste srijede svi navrijeme opskrbili. Ribe je prethodni dan bilo u izobilju, a i toliko željene srdele premda je još uvijek jako sitna.

J.Glučina/ arhiva MP

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh