MAKARSKA Škole se pripremile za moguću nastavu na daljinu ako bude trebalo

MAKARSKA Škole se pripremile za moguću nastavu na daljinu ako bude trebalo
Od danas su zatvorene škole u Istri. Po odluci Vlade nastava se uspostavlja online. Inače sve školske ustanove u Hrvatskoj po prijedlogu Vlade trebaju do ponedjeljka 16. ožujka biti pripremljene za mogućnosti uspostave online nastave. Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je smjernice osnovnim i srednjim školama o organizaciji nastave na daljinu uz pomoć informacijsko – komunikacijske tehnologije, odnosno uspostavu virtualnih zbornica i razreda, kako bi u slučaju eventualne promjene sigurnosne situacije učenicima i nastavnicima osigurali učenje i poučavanje na daljinu. Upute su poslane svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, ne samo školama u Istarskoj županiji.

Vlada je također donijela odluku o sudjelovanju Hrvatske radiotelevizije HRT u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu, u uvjetima proglašene epidemije koronavirusa na području države.Nastava će pratiti kurikulume, odnosno programe nastavnih predmeta u nižim razredima osnovne škole, a koristit će se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku.U ponedjeljak 16. ožujka na 3. programu HRT-a (HRT-HTV 3) od 8 sati ujutro kreće nastavni program. Učenici viših razreda osnovnih škola i srednjih škola nastavu će pratiti preko interneta, no za učenike nižih razreda osnovnih škola ovaj pristup nije prikladan zbog njihove dobi i sigurnosti.

 

Ravnatelji makarskih škola pozdravljaju pravovremene smjernice za organizaciju i pripremu. Kako doznajemo bude li trebalo neće biti problem uspostaviti nastavu na daljinu. Sve je pripremljeno i dogovoreno, ako zatreba, kazala nam je Marica Gržić, ravnateljica OŠ Stjepana Ivičevića. -Imamo u kolektivu ljude koji su to već na neki način radili. Osigurani su prije tableti za učenike 5. i 7. razreda, a sada ćemo još provjeriti s učenicima 6. i 8. razreda ako neki nemaju, dobit će tablet kako bi mogli pratiti nastavu, bude li to trebalo.

Što se tiče informiranja roditelja sve relevantne informacije objavljivat ćemo na našoj web stranici ili kontaktirati na daljinu kako bi izbjegli veća okipljanja. Prema riječima Renate Gudelj, ravnateljice OŠ oca Petra Perice i ova škola se priprema na isti način i do ponedjeljka će kaže sve biti spremno. I roditelji srednjoškolaca će informacije pratiti na internetskoj stranici škole. Što se tiče pripremljenosti rada na daljinu

Slavko Gudelj, ravnatelj Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića kaže kako su spremni u okviru tehničkih mogućnosti. Inače dodaje kako će se nastava prema sadašnjoj situaciji u ponedjeljak održati redovito u poslijepodnevnom turnusu.

 

 

J.Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh