SAT ZA PLANET ZEMLJU Poziv za razmišljanje o zaštiti prirode uz virtualno okupljanje i gašenje svjetla samo doma

SAT ZA PLANET ZEMLJU Poziv za razmišljanje o zaštiti prirode uz virtualno okupljanje i gašenje svjetla samo doma
Najveća globalna volonterska akcija za očuvanje planeta Earth Hour, obilježava se danas gašenjem svjetla u 20.30 sati.

U Makarskoj, prema riječima Gloryana Grabnera  iz Društvo za astronomska i ufološka proučavanja «ORION», s obzirom na ove posebne okolnosti večeras se neće gasiti javna rasvjeta, ali svi u domaćinstvima ukoliko mogu neka ugase taj sat svjetlo.  S obzirom na okolnosti na cijelom planetu, najvažnije je da taj sat provedemo u razmišljanju o zaštiti prirode na Zemlji i kako svatko od nas može pridonijeti.

Globalna inicijativa Sat za planet Zemlju uz slogan „Okrenimo se prirodi“ ove je godine, čini se, značajnija nego ikada ranije. Uz klimatske promjene koje neupitno utječu kako na ljude tako i na biljni i životinjski svijet, planet i njegovi stanovnici suočavaju se s pandemijom koronavirusa COVID -19, u situaciji gdje su zdravlje i životi mnogih ugroženi, uz ekonomsku krizu i mnoge druge izazove koji su pred nama. Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, koja ovu inicijativu provodi od 2007. godine, poziva sve građanke i građane da se okupe virtualno i obilježe i ovaj Earth Hour, dajući svoj glas za očuvanje prirode i našeg planeta putem platforme ‘Glas za naš planet’. Unatoč situaciji u kojoj se nalazimo, znatan broj gradova u Hrvatskoj potvrdio je svoje sudjelovanje u akciji gašenjem svjetala u središtima gradova.Greta Thunberg, klimatska i okolišna aktivistkinja, uključila se u ovu inicijativu rekavši da je za nju Sat za planet Zemlju svaki sat svakog dana. „Potreba da se ujedinimo i zaštitimo naš planet veća je nego ikad. Kako smo zamoljeni da se ne okupljamo s ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa COVID-19, predlažem svima da se ujedinimo virtualno za ovaj Sat za planet Zemlju i obnovimo naš zavjet za planet te iskoristimo svoje glasove da potaknemo akcije putem interneta, sigurno i odgovorno. Predlažem vam da u 20:30 sati isključite svjetla u svojim domovima i iskoristite taj sat da zajedno sa svojim prijateljima on-line date svoj glas za naš planet. Moramo brinuti jedni za druge, ali i za planet koji dijelimo“, istaknula je Thunberg.

Sat za planet Zemlju poznat je po simboličnom činu gašenja svjetla u 20:30 sati. WWF poziva sve građane da sudjeluju u akciji. „U potpunosti razumijemo ako se ne osjećate ugodno provesti sat vremena u mraku. Ovog Sata za planet Zemlju, sasvim je u redu da se odmaknemo od mraka i simbolike“, ističe Petra Boić Petrač iz WWF Adrije. „Mnogi su izgubili posao zbog krize u kojoj se nalazimo, neki ne mogu boraviti u svojim stanovima zbog prirodnih nepogoda… Vaši susjedi možda ne mogu ni upaliti svjetlo. Stoga ovaj put za Earth Hour budimo solidarni! Probudite u sebi aktivne građane, dobre susjede, i pomozite ljudima koji vas okružuju dok istodobno pomažete planetu. Ako izlazite, provjerite možete li i susjedima obaviti kupnju, izvesti im psa, ili provesti neko vrijeme s njihovom djecom igrajući se putem interneta“, zaključuje.

WWF u ovim nesigurnim vremenima stoji uz sve građanke i građane Hrvatske. Pred nama su veliki izazovi, zdravstveni, ali i društveni i ekonomski. Iskoristimo ovu krizu da pokažemo solidarnost jedni prema drugima i zajedno gradimo bolje društvo, koje se temelji na razumijevanju i uvažavanju drugih, zaštiti najranjivijih i zdravom okolišu, poručuju iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode u priopćenju za javnost povodom Sata za planet zemlju.

 

 

J.Glučina

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh