VLADA RH USVOJILA PAKET MJERA Popuštaju ograničenja u tri faze 27. travnja, 4. i 11. svibnja

VLADA RH USVOJILA PAKET MJERA Popuštaju ograničenja u tri faze 27. travnja, 4. i 11. svibnja
Vlada RH na svojoj sjednici 23. travnja donijela je paket mjera o postupnom reaktiviranju gospodarskih i društvenih djelatnosti koji će se provoditi u tri faze vodeći računa da se ne ugroze postignuća u borbi protiv Covida-19 i da se pomogne gospodarstvu. U tom kontekstu ide se s faznom reaktivacijom koja će se događati u tri faze – od 27. travnja, 4. svibnja i 11. svibnja.
Prva faza počet će u ponedjeljak 27. travnja. Omogućit će se rad djelatnosti trgovine osim unutar trgovačkih centara. Omogućit će se nastavak rada uslužnim djelatnostima osim gdje je bliski kontakt. Uvode se javne gradske i prigradske linije, rad knjižnica muzeja, knjižara. Omogućuju se treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja. Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.
Druga faza kreće 4. svibnja kada počinje rad javnih zdravstvenih sustava u punom opsegu, ali i privatnih zdravstvenih sustava koji se drže epidemioloških mjera. Otvarat će se i pedikeri, kozmetičari, brijači, frizeri, postolari… ali sve uz posebne mjere.
Treća faza predviđena je za 11. svibnja, kada će se omogućiti rad trgovačkih centara, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda, te rad s djecom s teškoćama. Omogućit će se rad laboratorijsklih skupina, a uvodi se i rad međužupnijskih linija i avioprijevoza u domaćem zračnom prostoru. Premijer Andrej Plenković je istaknuo da su se protuepidemijske mjere u Hrvatskoj pokazale uspješnima, da su ostvarile rezultat te da je vrijeme za reaktivaciju ekonomije, pritom pazeći da se ne ugroze dosadašnja postignuća vezana uz zdravstveni aspekt.

J.G./arhivaMP

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh