SRDELA NIJE NESTALA – Zapivat će uskoro ‘Lipo moje makarsko more’

SRDELA NIJE NESTALA – Zapivat će uskoro ‘Lipo moje makarsko more’
Ti si nestala tiho, stih je pjesme po kojoj stari klapski prijatelji prepoznaju Srdelu. Mi bi dodali, samo je utihnula i uskoro će se rivom prolomiti ‘Lipo moje makarsko more’, najstarije makarske klape koja je čuvar tradicije i začin kulturnog života već 53 godine.

- Sve nam je ovo oko koronavirusa teško palo. Navikli smo najmanje dva puta tjedno imati probe, a i izvan toga smo dobri prijatelji, pa su i okupljanja oko trpeze i putovanja ono što nas raduje. Polako se sve vraća u kolotečinu. Počeli smo uvježbavati jedanput tjedno, zagrijavamo glasnice pod vodstvom Jakše Gilića - otkriva nam Nikša Gilić, svojim snažnim basom, grlenim i vitalnim kao da nema 83 godine života.

Zanimljivo, Nikša je najstariji aktivni pjevač ne samo u Makarskoj i Primorju već u Hrvatskoj. Uvijek se rado sjeti 1967. godine, kada je rođena klapa Srdela, zaštitni znak grada.

Predanost pjesmi osjeti se i u repertoaru koji je toliko velik da može ispuniti trosatni vlastiti koncert kao što je to bilo u Tolminu, a da se nije niti jedna pjesma ponovila.

- Godišnje imamo više od dvadeset nastupa na koncertima i festivalima, a tu su i sretni te tužni trenuci kada ljudi žele čuti naše stihove. Pjesma nas okuplja i veseli, i zato pivamo. Vjerujem da će u lipnju Makarani ponovo guštati u našem nastupu, nakon nikada duže pauze.

 

 

 

Jasna Morović/Željko Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh