NADE U OTVARANJU GRANICA – U Makarskoj prazni svi turistički kreveti, eVisitor bilježi 84 vlasnika stana i radnika

NADE U OTVARANJU GRANICA – U Makarskoj prazni svi turistički kreveti, eVisitor bilježi 84 vlasnika stana i radnika
Da će posljedice pandemije koronavirusa najviše osjetiti turistički sektor itekako su vidljive u Makarskoj. Vjerojatno se ne pamti u dugoj turističkoj povijesti da je naš grad koncem svibnja bio bez ijednoga gosta. Podsjetimo, Makarska nudi u privatnom smještaju oko 15 tisuća kreveta, u hotelima je 3,5 tisuće smještajnih jedinica, a tu su kampovi i ostali smještaj, sveukupno više od 20 tisuća turista može boraviti u jednom danu.

Na današnji dan eVisitor, kako doznajemo u makarskoj Turističkoj zajednici, bilježi prijave tek 84 vlasnika stanova i radnika.

I dok su ranijih godina u ovo vrijeme zbrajani turistički dolasci i prema predsezoni procjenjivala ona glavna, a na povremeni nedostatak gostiju i prazne postelje gledalo kao nepoželjne ‘rupe’ danas oči nisu usmjerene u vremenske uvjete već kada će se otvoriti, nakon Slovenije, granice s državama iz koje stižu turisti.

Kako se doznaje od 1. lipnja bit će uspostavljeni bilateralni odnosi s Mađarskom, Austrijom, Češkom i Slovačkom, te je za očekivati da će gosti iz ovih emitivnih zemalja, inače tradicionalno skloni ljetovanju pod Biokovo, početi stizati, naravno uz sve sigurnosne mjere.

Tih dana i Talijani će otvoriti svoju granicu ali ne i Francuska koja u domaćim turistima vidi spas.

Naše Ministarstvo turizma stalno ističe adut u reklami Hrvatske kao ‘koronafree’. Dakle, za nadati se da nije sve izgubljeno. Gosti iz srednje Europe mogli bi polako pristizati već početkom lipnja. Velike turističke brojke moraju se zaboraviti jer predstoji izazov kako pridobiti svakog gosta i učiniti mu ljetovanje lijepim.

 

 

J. Morović/IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh