UDRUGA KAČIĆ O OBNOVI DJEČJEG SELA – Prikupljaju potpise za zadržavanje u javnom vlasništvu te aktivaciju u službu zdravlja građana

UDRUGA KAČIĆ O OBNOVI DJEČJEG SELA – Prikupljaju potpise za zadržavanje u javnom vlasništvu te aktivaciju u službu zdravlja građana
Tri udruge iz Zagreba / Trogira, Podgore i Splita započele su kampanju prikupljanja potpisa koje će priložiti pismu upućenom Vladi RH te resornim ministarstvima kako bi upozorile na pogrešnu Vladinu politiku rasprodaje državne imovine- nekadašnje zdravstvene infrastrukture. Riječ je o Dječjem selu kod Promajne koje je već oglašeno za prodaju putem službenih glasila te Dječjem lječilištu u Krvavici, kod Makarske, inače zaštićenom kulturnom dobru, remek-djelu modernističke arhitekture s početka šezdesetih, zgrade poznate u svjetskim okvirima.

U svom priopćenju Udruga za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja „Kačić“  (Podgora), Udruga za suvremene umjetničke prakse – Slobodne veze / Projekt Motel Trogir (Zagreb, Trogir), Platforma 9,81 – Institut za istraživanja u arhitekturi (Split, Zagreb), uz stotine zainteresiranih građana, aktivista, kulturnih, zdravstvenih i drugih radnika predlažu da se dva predmetna objekta zadrže u javnom (državnom) vlasništvu, obnove i ponovo aktiviraju kao sastavni i važni dio javnozdravstvene infrastrukture Republike Hrvatske.

Još uvijek aktualna globalna zdravstvena kriza pokazala je da prepuštanje zdravstva i sustava skrbi tržištu može biti pogubno za društvo. Državi i državnim institucijama, koje bi trebale služiti boljitku i zdravlju svih građana, bez obzira na socijalni status, materijalne mogućnosti, dob i drugo, trebalo bi biti u interesu da takve objekte vrate svojoj svrsi. Time bi se unaprijedila zdravstvena infrastruktura i poboljšalo zdravlje i uvjeti života građana Hrvatske. U demokratskom društvu to bi trebao biti prioritet.

Sigurni smo da u institucijama Republike, i društvu općenito, ima znalaca i stručnjaka koji bi primjerice uz pomoć EU fondova, bili sposobni privesti izvornoj svrsi dva predmetna objekta. Potrebno je obrnuti praksu uništavanja i rasprodaje infrastrukture za kojom se pokazuje stvarna javna potreba, i okrenuti se stvaranju za opće dobro, stoji u priopćenju od 25. svibnja.

 

 

MP

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh