NACIONALNI STOŽER CZ ODLUČIO – Može se igrati i u dvoranama, ali bez gledatelja, Novo vrijeme Apfel u prilici obraniti naslov

NACIONALNI STOŽER CZ ODLUČIO – Može se igrati i u dvoranama, ali bez gledatelja, Novo vrijeme Apfel u prilici obraniti naslov
Krunoslav Capak, jedan od ključnih ljudi Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, je odlučio kako se od 12. lipnja 2020. godine mogu nastaviti športska natjecanja i u zatvorenim prostorima bez nazočnosti gledatelja. Odlukom Stožera civilne zaštite tako je omogućena provedba svih prijašnjih odluka Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza na temu nastavka nogometnih natjecanja u Hrvatskoj. Sukladno odlukama Izvršnog odbora nogometna sezona u Hrvatskoj nastavljena je utakmicama polufinala Hrvatskog kupa za nogometaše 30. i 31. svibnja (Slaven Belupo – Lokomotiva 1 : 3, Rijeka – Osijek 3 : 2), dok će Hrvatska Telekom Prva liga ponovo započeti 5. lipnja. Izvršni odbor HNS-a također je odlučio kako će natjecanje u Prvoj hrvatskoj ligi za žene krenuti 14. lipnja, a iza 13. lipnja nastavit će se i sezona u Prvoj HMNL.

Nakon odluke Nacionalnog stožera jasno je da će i u idućoj sezoni 1. HMNL brojati 10. klubova. Posljednji klub izravno ispada iz lige, a predzadnji razigrava za opstanak. Najbolji sastavi drugih liga odlučit će između sebe o tome tko će izravno u Prvu ligu, a tko će razigravati sa predzadnjim iz Prve lige za mjesto među prvoligašima.

Tri kola prije kraja ligaškog dijela prvi je Olmissum s 33 boda, drugo je Novo vrijeme Apfel s 32, a treća Crnica s 29 osvojenih bodova. Ova tri kluba predvode gornji dom prvenstvene tablice, Square, Futsal Dinamo, Vrgorac i Uspinjača Gimka također su osigurali doigravanje, a još mu se nadaju Universitas i Alumnus. Fenjer drži Split, i samo s tri pobjede zaredom mogao bi imati izgleda za opstanak. Osam prvoplasiranih momčadi će igrati doigravanje za prvaka u skraćenom obliku, u četvrtfinalu i polufinalu odlučuje jedna utakmica, i to na terenu bolje plasiranog u ligaškom dijelu, a finale se igra na dvije pobjede, gdje bi bolje plasirani u eventualnoj majstorici treću utakmicu finala igrao na domaćem terenu. Natjecanje u Drugoj HMNL se ne nastavlja, prvaci istoka (Osijek), zapada (Novi Marof) kao i juga (Jezera) igrat će u kvalifikacijama za popunu 1. HMNL.

Prvi čovjek Plenuma prvoligaša, ujedno i sportski direktor Novo vrijeme Apfel Borislav Vuković je kazao: – Svakako je veća regularnost s nastavkom natjecanja nego imati zaključenu tablicu nakon 15 odigranih kola. Ja sam uvijek za to da se igra s time da se poštuju sve mjere koje propišu epidemiolozi. Neigranjem bi pokazali slabosti, a igranjem ćemo postati samo bolji kao sustav i kao organizacija – zaključio je Vuković.

Nogomet se taku u Hrvatsku vratio na Dan državnosti nakon skoro tri mjeseca, a prof. dr. Dragan Primorac prvi čovjek HNS-ove Zdravstvene komisije je ustvrdio: – Od 700 testova na virus svi su negativni. Od 350 uzoraka seroloških testiranja imali smo sedam njih, dakle samo dva posto, koji su razvijali antitijela i bili u dodiru sa virusom, ali i oni su na kraju negativni. Nogomet je tako u Hrvatskoj nakon korona-krize krenuo, rekli bismo u savršenoj epidemiološkoj situaciji. Održao je prof. dr. Primorac prezentaciju kako je HNS odradio priču oko testiranja, od samih priprema za povratak nogometa do trenutka kada je dobio zeleno svjetlo za nastavak natjecanja. Ovaj je projekt postao brend izvan Hrvatske, razgovarao sam sa ljudima i u FIFA-i ovo što smo mi napravili već zovu hrvatskim modelom. Mi smo krenuli s tim modelom prije dva mjeseca, kad još nitko nije ni razmišljao o povratku nogometa. Znali smo da će pandemija jednom doći do kraja i da treba razmišljati kako što prije vratiti nogomet -  rekao je Dragan Primorac.

 

Jakov Kovačević/Ž.K.- IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh