UPUTE ZA PRIVATNE IZNAJMLJIVAČE – Ispunjen i potpisan voucher skenirati i poslati gostu koji će ga pokazati na ulasku u Hrvatsku

UPUTE ZA PRIVATNE IZNAJMLJIVAČE –  Ispunjen i potpisan voucher skenirati i poslati gostu koji će ga pokazati na ulasku u Hrvatsku
Na stranicama Turističke zajednice objavljene su detaljne informacije o turističkim uslugama u sezoni 2020. koja je drugačija od svih do sada zbog pandemije koronavirusa, a zbog koje su donedavno bila vrlo ograničena kretanja. Iz istih razloga još prije dva mjeseca svi su sa zebnjom očekivali ovo ljeto. No kako se približavamo ljetu tako nade postaju veće, a i rezervacije su kažu nam privatni iznajmljivači sve češće.
Privatni iznajmljivači sve češće postavljaju pitanja kako će turisti dolaziti, kakvi su uvjeti, što je potrebno osigurati za njihov dolazak? Odgovore na ova pitanja možete pročitati na stranicama Turističke zajednice ili potražiti u uredima TZ-a.
Iz informacije o poduzetim mjerama za privatne iznajmljivače pod naslovom Turistička aktivnost u okolnostima bolesti COVID-19 ovom prigodom izdvajamo uvjete vezane ulazak u RH za strane državljane. S ciljem lakšeg prelaska granice RH otvorena je nova web stranica entercroatia. mup.hr. Na navedenoj stranici se nalazi i online obrazac u koji se upisuju svi podaci koji su traženi u procesu prelaska granice.
Što se tiče aktualne situacije po pitanju ulazaka stranih država građani deset zemalja EU mogu u Hrvatsku ući bez posebnog uvjeta ili razloga, građani ostalih članica EU i trećih zemalja (npr. BiH, Srbija, Crna Gora, SAD, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo) kod dolaska moraju imati opravdan razlog*.
Zemlje iz kojih se slobodno ulazi u Hrvatsku su:
Slovenija, Mađarska, Austrija, Češka Slovačka, Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Njemačka.

Ako strani državljanin ima namjeru prijeći državnu granicu mora zadovoljiti jedan od sljedećih uvjeta:
Posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili plovila (moguće i nositelj leasinga), ili dolazi na sprovod u Republiku Hrvatsku (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje). Po zadovoljenju uvjeta, tim stranim državljanima omogućuje se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boraviti odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, kontakt broj telefona i vrijeme boravka.
Posjeduju dokumentaciju kojom dokazuju poziv gospodarskog subjekta u Republiku Hrvatsku, interes gospodarskog subjekta za njihov dolazak u Republiku Hrvatsku ili poziv na poslovni sastanak. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti te kontakt broj telefona i vrijeme boravka.
Svi ostali državljani koji imaju neki poslovni razlog, koju se u ovom trenutku ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je uputiti da svoju namjeru prelaska državne granice (ulaska u Republiku Hrvatsku) najave na uzg.covid@mup.hr te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.

Privatni iznajmljivači  za svoje goste koji su najavili dolazak trebaju popuniti
vouchera (potvrde o dolasku gostiju i o rezervaciji) i potpisati, skenirati i poslati gostima koji će to morati pokazati na ulasku u Hrvatsku.
Kako bi gosti brže prešli granicu pošaljite im ovaj link na web stranicu entercroatia.mup.hr. Gosti popune na upitniku tražene informacije i pošalju našem Mup-u ! To je dobro jer će na takav način brže preći granicu, doznajemo u Turističkoj zajednici.

 

J.Glučina

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh