U CRKVI SV. MARKA SVEČANO NA ZAVJETNI BLAGDAN JOŠ OD 19. STOLJEĆA – ‘Moleći Presveto Srce Isusovo budimo spremni na ljubav i nesebično davanje’

U CRKVI SV. MARKA SVEČANO NA ZAVJETNI BLAGDAN JOŠ OD 19. STOLJEĆA – ‘Moleći Presveto Srce Isusovo budimo spremni na ljubav i nesebično davanje’
Makarski vjernici i ove su godine svečano i dostojanstveno proslavili svetkovinu Presvetog Srca Isusova. Osim što se kao uzvišeni oblik pobožnosti prakticira u gotovo svim hrvatskim župama i crkvama, ova je svetkovina na poseban način vezana uz vjernički život podbiokovskog kraja koja se kao makarski zavjetni blagdan slavi još od 19. stoljeća. Jučerašnjom svečanom svetom misom koju je u crkvi sv. Marka predvodio splitski svećenik don Gabrijel Kamber, uz sudjelovanje mons. Pavla Banića i župnog vikara don Juru Lovrinčevića, Makarani su još jednom obnovili sjećanje na zavjet svojih predaka u vremenu strahovite epidemije kuge te su se, moleći zavjetnu molitvu ispred Isusove slike, sjetili stoljetne vjerničke tradicije zavjetovanja na post, svetu ispovijed i pričest u čast Presvetog Srca Isusova.

Svečanoj misi koju je pjevanjem uzveličao Župni zbor sv. Marka, prethodila je procesija po Kačićevu trgu sa slikom Srca Isusova koju su nosili mladići i djevojke u izvornoj makarskoj narodnoj nošnji.

Don Gabrijel Kamber ovu je pobožnost označio kao istinski oblik molitve i predanja Božjoj milosti te je naglasio važnost davanja vlastita srca za druge. Za sve imamo dovoljno mjesta i vremena, no kad je u pitanju naša srčanost u pomaganju bližnjemu, čini se da sve ostaje na praznim obećanjima. U vremenu socijalne krize i velike nejednakosti ljudsko je srce postalo gotovo nevidljivo. Primjer izgaranja za čovjeka daje nam Isus Krist čije srce gori buktinjom ljubavi i nesebičnog davanja. Obnovom zavjeta naših predaka zapalimo naša srca koja će poput Kristova širiti ljubav, poštenje i istinsku radost u sredini koja nas okružuje, poručio je u svojoj propovijedi don Gabrijel Kamber.

 

J. Morović/Ž. Kovačić

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh