MAKARANI SVETKOVALI SV. PETRA I PAVLA – ‘Zdušno molimo za ustrajnost u vlastitom naviještanju vjere’

MAKARANI SVETKOVALI SV. PETRA I PAVLA – ‘Zdušno molimo za ustrajnost u vlastitom naviještanju vjere’
Svetkovina sv. Petra i Pavla i ove je godine tradicionalno obilježena euharistijskim slavljem ispred crkve sv. Petra na istoimenom makarskom poluotoku.

U hladu stoljetnih borova, na mjestu gdje se spajaju prošlost i budućnost vjere okupio se veliki broj vjernika koji su pjesmom i molitvom proslavili spomendan apostolskih prvaka, osnivača Crkve i učitelja naroda.

U koncelebraciji sa župnikom mons. Pavlom Banićem i župnik vikarom don Jurom Lovrinčevićem, misno slavlje predvodio je don Ivan Vrdoljak, župnik župa Podgrađe i Blato na Cetini, dok je svečanost pjevanjem uzveličao župni zbor sv. Marka pod ravnanjem č.s. Kristijane Ajduković.

U svojoj propovijedi Vrdoljak je ukazao na važnost nasljedovanja vjerničkog puta apostolskih prvaka kroz pokajanje, pravovjerje i predanje. Od davnina se svetkovina Petra i Pavla slavi na isti dan, a to nije slučajno. U Novom je zavjetu opisana suradnja ova dva apostola koji su se u svom radu često sukobljavali, ali su se i međusobno poticali. Njihov je odnos svojevrsna slika Crkve, koja iako jedinstvena, nije jednoumna. Današnja je crkva u mnogočemu pluralistička no u svom temelju – Kristu, ipak je jedna. Ovaj je temelj apostol Petar spoznao još za Isusova života, priznajući ga za Mesiju, Sina Boga živoga, zbog čega ga je Isus postavio za prvog rimskog biskupa. I sv. Pavao, iako nije bio jedan od dvanaestorice, nakon čudesnoga obraćenja slijedi teološku misao svog brata u vjeri. U tom smislu zdušno molimo za ustrajnost u vlastitom naviještanju vjere kroz međusobnu ljubav i odgovorniji odnos prema svijetu i čovjeku, naglasio je u svojoj propovijedi don Ivan Vrdoljak.

 

J.M./IvoR

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh