ZLATNI GALEB SPLITSKOG FESTIVALA SLETIO U MAKARSKU – Ružana Kovač stihovima ‘Sve do kraja’ još više raširila krila

ZLATNI GALEB SPLITSKOG FESTIVALA SLETIO U MAKARSKU – Ružana Kovač stihovima ‘Sve do kraja’ još više raširila krila
Splitski festival, Omiški klapski, Kaštela, Šibenska šansona…, pozornice su na kojima su oči publike bile uprte u Ružanu Kovač, makarsku autoricu nagrađenih stihova.

Ružanin let na klapskom nebu počeo je prije pet godina i od tada niže priznanja, a ovih dana posebno je ponosna na Galeba, nagradu za najbolje stihove koja joj je uručena na jubilarnom 60. Splitskom festivalu.

‘Sve do kraja’ u izvedbi klape Praska iz Podstrane kao da i simbolički nagoviješta da je njena klapska poezija ne samo ljubav već i poslovna preokupacija.

I tek što su joj se slegli dojmovi s Prokurativa u ruke joj stiže još jedna nagrada, druga nagrada stručnog ocjenjivačkog povjerenstva na Večeri novih skladbi 54. Festivala dalmatinskih klapa Omiš za pjesmu ‘U oni dan’ u izvedbi klape Vinčace iz Novog Vinodolskog, a glazbu potpisuje Živko Ključe.

Iz Ružane poezija, kao što more dodiruje obalu, dolazi u trenutku koji se rađa nakon sklada detalja i emocije.

- Kada napišem stih i pismu u konačnici kao da je iz mene izašao najbolji dio ljubavi, a ona je uvijek vezana uz nekoga ili nešto. Na tom putu bježim od tipkovnice, najbolje rime dolaze spontano, dok ostavljam trag olovke na papiru. To je taj neobjašnjiv stvaralački zanos, možda za neke nerazumljiv u ovom ubrzanom, najčešće površnom načinu života koji me i udaljio od moje želje za bavljenjem novinarstvom, što sam inače po vokaciji – iskreno će Ružana.

Skalama klapskog života, bilo da je autorica stihova ili alt u klapi Fjoret, a čije je osnivanje potaknula prije trinaest godina, korača sigurno, ponosna na uspjehe, ne zbog materijalne strane, jer ona je marginalna, već zbog istinske emocije i domaće riči koju čuva u svom gnijezdu, a zna da se to kroz klapsku pjesmu čuje na daleko i ostavlja dubok trag.

Primajući prvu nagradu Lidrana još kao učenica sedmog razreda osnovne škole za pjesmu s ratnom tematikom, postala je svjesna svog poetskog potencijala. S njime je u gimnaziji lijepo upravljao razrednik prof. Čedo Vodanović, a ta plima koja je krenula u mladenačkom dokazivanju, danas kada Ružana ide prema 42. godini života itekako je njezina i prepoznatljiva.

- Lipo mi je i kada stvaram i pivam, a podrška sina Bartula i supruga Jasmina su neupitne, što mi umnogome olakšava da inspiracija lakše nađe put. Bilo je tako i za pjesmu ‘Jubav si moja’ koju sam posvetila mome sinu. Maestro Duško Tambača ohrabrio me uglazbivši te stihove i pjesma je postala svojevrsna himna klape Fjoret, nadahnuće svim majkama.

Da se Ružana s uspjehom i najbolje izražava u stihovima, a skora zbirka poezije i roman koji su u rukopisu pokazat će da sigurno plovi literarnim prostranstvom, kaže i stotinu tisuća pregleda nove pjesme ‘Za cili život’ u izvedbi klape Šufit i Tanje Žagar.

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh