TURIZAM – U Makarskoj odmara 10 322 gostiju

TURIZAM – U Makarskoj odmara 10 322 gostiju
Samo u tjedan dana brojka noćenja u Makarskoj se povećala. Još prije par mjeseci s obzirom na svjetsku pandemiju koronavirusa to nismo mogli vjerovati. Danas u gradu pod Biokovom prema službenim podacima TZ- grada Makarske ostvareno je 19 257 noćenja. Broj turista je 10 322. Na isti dan prošle, rekordne godine, godine kada nismo ni znali što je „Covid 19“, zabilježena su 24 noćenja manje. Vrlo su zanimljive brojke turista u ovoj korona sezoni za koju ništa nismo mogli predvidjeti. Zna li se da su ukupni kapaciteti smještaja svih vrsta u Makarskoj 20 788 postelja i ima li se u vidu da hoteli poput Meteora i Rivijere ovog ljeta nisu otvoreni, može se reći kako je sudeći po broju turista, kojih je danas 10 322, polovica raspoloživih kapaciteta prazna. Usporedbe radi valja reći kako je u isto vrijeme prošle godine broj turista bio gotovo dvostruko veći, odnosno 17 656 turista.
Najveći broj noćenja 16 253 ostvarili su strani gosti, dok su domaćih ostvarili 3 004 noćenja.

Gledajući po zemljama od kuda dolaze i dalje kod nas odmara najviše turista iz Poljske, zatim Njemačke, domaćih turista, zatim slijedom iz Češke, Austrije, BiH, Mađarske, Slovenije… Kada nije bilo koronavirusa, na današnji dan prošlog ljeta ovdje je odmaralo 1298 gostiju iz Italije, a danas ih je iz te nam susjedne države tek 144!
Premda se govori kako ostvarujemo samo oko 50 % prošlogodišnjeg turističkog prometa treba reći kako je i to odlično u odnosu na prognoze s početka godine te da ostaje nada u produžetak sezone i sve bolje brojke. A kada se o brojkama priča treba reći i to da gužve na plažama, rivi i parkiralištima ne odaju sliku lošije sezone.

J.Glučina/ IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh