ZOJI PUHARIĆ, PREDSJEDNICI MATICE UMIROVLJENIKA MAKARSKA, POSLJEDNJE ZBOGOM – Bila je žena za sva vremena

ZOJI PUHARIĆ, PREDSJEDNICI MATICE UMIROVLJENIKA MAKARSKA, POSLJEDNJE ZBOGOM – Bila je žena za sva vremena
Kada netko zrači s tako puno energije i u osmom desetljeću života kao što je to bila 72-godišnja Zoja Puharić, predsjednica Matice umirovljenika Makarska, na spoznaju da je više nema samo nastane tišina među njezinim sugrađanima i brojnim prijateljima diljem Hrvatske, na rodnoj Šolti.

Još prije samo nepunih mjesec dana trebala je doći na partiju tombole u njezinu Maticu, baciti na buće kod Arbuna, i nije. Bolest je naglo okovala i vezala za bolesnički krevet, a jučer stiže tužna vijest o kojoj se priča s nevjericom.

A bila je puno toga…, najkraće ‘Bila je žena za sva vremena’. Mlada Šoltanka prigrlila je Makarsku i svila obiteljsko gnijezdo. Zlatne ruke i um, pun empatije, otvarali su joj frizerski put, a po umirovljenju, škare i darovane frizure bile su njezina prepoznatljivost.

Humanost je vrlina koja joj je bila posebna motivacija u životu. Njezini prijatelji reći će – Zoju nije trebalo posebno zvati, sama je poduzimala akcije, pomagala potrebitima, umirovljenicima, Udruga “Sunce” bila joj je posebno prirasla srcu. U svemu što je radila jednostavna, bez puno riječi.

Njezina marljivost i dobra organizacija posebno su dolazili u prvi plan u Matici umirovljenika Makarska u kojoj je bila višegodišnji član, a predsjednica posljednjih desetak godina. Za makarsku Maticu na daleko se čulo, bilo kroz plemenite akcije ili obogaćivanje kulturnog života grada. Proputovala je Matica sa Zojom na čelu od Vukovara do Dubrovnika, ni lječilišta u Bosni i Hercegovini im nisu bila nepoznata. Matičin Zbor umirovljenica uveličava sve značajne priredbe u Makarskoj. A kada zapuše bura i zazimi prostorije Matice tople čekaju svoje članove, a u njima radionice slikanja, pletenja, izrada rukotvorina.

Puno je zamisli realizirala Zoja, uvijek nasmijana, besprijekorno uređena, spremna za novu inicijativu, samo joj je bilo dovoljno proći rivom, prošetati plažom iz kuće na Ratcu, ali prije društvenog rada najveći gušt joj je bio spremiti ručak za sinovljevu obitelj. Znala je reći, od mene to ne očekuju, ali ja se dobro osjećam dok im mogu pripomoći..I tako su tekli njezini umirovljenički dani.

Bili su ispunjeni i na brigu o okolišu, a još nedavno bila je u eko akciji čišćenja Osejave. U smiraj dana, ili prije nego bi se pojavile prve zrake sunca, Zoja bi brinula o mačjem svijetu jer tako je živjela da joj je stalo da na svoj način doprinese ravnoteži u prirodi. Kao aktivnoj planinarki i članica HPD Biokovo, nikada joj nije bilo dovoljno divljenja sa biokovskih vrhova, surog Velebita, bosanskih planina..

Sjećanja na Zoju, koju krasi i Nagrada za volonterski rad 2019.,  svima su nam prepuna emocija. Bogatiji smo za život žene koja je iz padova pamtila pouke, a svoju sreću rado dijelila nadajući se rođendanskom slavlju 25. kolovoza.

Posljednji ispraćaj Zoje Puharić je 14. kolovoza u 18. 30 sati na makarskom Gradskom groblju.

 

 

 

Jasna Morović/IvoR

 

Print Friendly, PDF & Email

Sva prava na tekstove i slike pridržava gradsko glasilo Makarsko primorje.

Na vrh